Veilig en slim wonen en werken met een slimme IP camera

Je voelt je graag veilig in huis of op de zaak, maar je hebt uiteraard geen ogen in je rug. Om toezicht te houden op jouw waardevolle bezittingen en natuurlijk jouw familieleden kun je een IP Camera met Wifi plaatsen en op afstand real time de beelden bekijken met een IP Camera Viewer. Wanneer je deze apparatuur koppelt aan een Smart Home systeem kun je het tevens combineren met een alarmsysteem of slimme verlichting. Hoe werkt een IP Camera met Wifi, en waar moet je op letten?

Hoe werkt een IP Camera Wifi?

Een IP Camera met Wifi (zoals de IP Camera’s van Somfy) wordt gekoppeld aan een draadloos netwerk met als doel live beelden of vooraf opgenomen beelden door te sturen of op te slaan. Zo kun je in de woonkamer jouw bezittingen in de gaten houden, en in de babykamer op elk moment van de dag jouw kind in de gaten houden. Uiteraard kun je dit soort camera’s ook op andere locaties plaatsen zoals op kantoor, in een magazijn of in de winkel.

Verschillende soorten IP Camera Wifi

Er zijn verschillende mogelijkheden en opties, de leverancier kan je hier meer over vertellen. Hier zijn alvast een aantal aandachtspunten bij het bepalen van de keuze:

  • Voor buitengebruik zijn speciale camera’s met een waterdichte behuizing leverbaar.
  • Op donkere locatie is er verlichting nodig, of een infrarood sensor.
  • Met een speciale groothoeklens kun je meer van de omgeving waarnemen.
  • Een hogere resolutie geeft een scherper beeld wat ook voor later inzoomen nuttig kan zijn.
  • Je kunt de beelden van een IP Camera met Wifi bekijken via een internetverbinding met een speciale app of op de PC.
  • Er zijn ook camera’s met een op afstand bedienbare roterende kop om naar specifieke delen van de omgeving te kijken.
  • Met een bewegingsmelder kun je een koppeling maken met een alarmsysteem in de Smart Home en je kunt zo data besparen.

Een veilig gevoel dankzij de IP Camera Viewer

De IP Camera Viewer laat je de beelden op afstand bekijken. IP staat voor Internet Protocol, dat betekent dat de camera een uniek internet adres toegekend krijgt waar je met de browser of een specifieke app toegang toe krijgt. Je kunt met de IP Camera Viewer niet alleen beelden live zien, maar ook opslaan en bewerken. Daarnaast kun je meerdere camera’s aansturen en controleren, allemaal op afstand en vanaf elke locatie waar je beschikking hebt tot een internetverbinding.

Richt je eigen Smart Home op maat in

Door een IP Camera met Wifi te koppelen aan een centraal Smart Home systeem ofwel Domotica, is het mogelijk de functionaliteit verder te verhogen. Bijvoorbeeld met deze functies:

  • Automatisch de buitenverlichting inschakelen bij een bewegingsmelding.
  • Een alarmsysteem koppelen aan de camera bij detectie van onraad.
  • Een melding geven via de IP Camera Viewer wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is.

Gebruik met en zonder Wifi

Een Smart Home kan meerdere functies aan elkaar koppelen, het is daarbij wel van belang dat de protocollen van de gebruikte hardware en software met elkaar werken. Veel functies kunnen zonder internet werken middels draadloze overdracht van data en commando’s, om de IP Camera Viewer buiten de locatie te gebruiken is er wel een internetverbinding vereist. De IP Camera kan overigens ook gekoppeld worden aan een recorder op locatie die ook zonder Wifi beelden kan vastleggen en archiveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *