Eerste 3-rijige aspergeoogstrobot ter wereld

De Nederlandse hightech start-up Cerescon presenteert tijdens de Expo-SE 2017 op 22 en 23 november 2017 de eerste 3- rijige aspergeoogstrobot ter wereld. Na een succesvolle testperiode in het afgelopen seizoen met een 1-rijige versie toont Cerescon tijdens de ‘Spargelmesse’, de grootste aspergetelersbeurs ter wereld, het prototype van de
definitieve machine.

Cerescon neemt tijdens de beurs de zogenaamde Innovationspreis in ontvangst, een prijs die de beurs jaarlijks uitreikt voor het meest kansrijke product dat voor gebruikers de grootste voordelen oplevert. De uitreiking vindt direct na het openen van de beurs plaats. Geïnteresseerde telers uit binnen-en buitenland krijgen op de beurs de mogelijkheid in te tekenen voor een gesprek met Cerescon, zodat zij hun specifieke vragen kunnen stellen en de specifieke pay-backtijd voor hun persoonlijke situatie kunnen laten berekenen. Bij interesse tot aanschaf is er bovendien de gelegenheid in te tekenen. De mogelijkheid tot aanschaf van machines zal per land op volgorde van intekening plaatsvinden. Eerder won het bedrijf uit handen Prins Constantijn van Oranje-Nassau ook al de F&A Next Highly Commended Award en de Accenture Innovation Award 2017 in de  categorie Future Food Solutions.

Testen
Afgelopen voorjaar heeft Cerescon onder belangstelling van telers uit Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Peru en de internationale pers de 1-rijige versie van de machine gepresenteerd. Tijdens het oogstseizoen van 2017 is de 1-rijige machine succesvol getest en in het seizoen van 2018 zullen de eerste asperges commercieel worden gestoken met een Cerescon aspergeoogstrobot. Tevens staan er opnieuw uitgebreide applicatietesten op stapel, onderdeel van een driejarig onderzoek dat samen met Wageningen University and Research, LimGroup en enkele grote telers in Nederland wordt uitgevoerd. De applicatietesten hebben als doel het machinesteken te vergelijken met handsteken: de exacte cijfers van de meeropbrengst en hogere kwaliteit van het machinesteken kunnen zo aangetoond worden.

De technische werking en kentallen van de aspergeoogstrobot worden tijdens een presentate op de Expo SE vrijgegeven. Wel geeft Cereston nu al de volgende gegevens in haar persbericht. De nieuwe robot:

  • Halveert de kostprijs voor steken
  • Detecteert ondergronds, met als gevolg een betere kwaliteit en meer asperges
  • Kan ± 50 hectares per seizoen bijhouden
  • Vervangt ± 70 handstekers
  • Wordt getrokken door een tractor

Demonstraties op het veld
Cerescon stelt een beperkt aantal telers die serieuze belangstelling hebben om een machine aan te schaffen, in de gelegenheid een demonstratie van de machine in het veld bij te wonen tijdens het seizoen van 2018. Data en demonstratielocaties worden aan hen bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.