Docky Backer: een mobiele palletiseercel voor distributiecentra

Wie de term Doggy Bagger voorbij hoort komen, denkt meteen aan een papieren zakje waarin je bij een restaurant je overtollige eten meeneemt. Maar deze Docky Backer van Rohaco uit Nieuwegein heeft toch niets te maken met dit papieren zakje? “Nee”, lacht Hans Eil, algemeen directeur bij Rohaco, als deze vraag aan hem wordt voorgelegd. “Het is een naam die je niet snel zal vergeten, maar de betekenis heeft niets te maken met het zakje voor de hond. De Docky Backer staat voor hulpje (Backer) bij een los-dock (Docky) in een distributiecentrum (DC). Daar is deze mobiele robot in eerste instantie voor bedoeld.”

“We richten ons in deze eerste opzet op de logistieke dienstverleners die vaak te maken hebben met het lossen van zeecontainers”, licht Eil zijn nieuwe vinding toe. “Bij aankomst van zeecontainers bij DC’s zie je dat de producten uit deze containers vaak direct op pallets gestapeld moeten worden, ten behoeve van het verdere transport in de logistieke keten. Dit is momenteel voor veel bedrijven een enorm arbeidsintensief proces. De Docky Backer biedt deze partijen de gelegenheid om heel flexibel robots in te gaan zetten om producten op pallets te leggen.”
Mobiliteit is volgens Eil ook voor robots een steeds belangrijker thema. En ook de vraag om dergelijke robots flexibel zonder al te veel programmeerwerk in te kunnen zetten, zal alleen maar toenemen. “Een door ons zelf ontwikkelde en gefabriceerde lichtgewicht knik-arm robot leent zich als onderdeel van de Dockery Backer bij uitstek voor dergelijke klussen. De Docky Backer staat op wieltjes en kan zo voor een los-dock gereden worden. Stekker in het stopcontact, en stapelen maar!”

Automatische orderafhandeling en patroonbepaling
Maar wie bepaalt nu hoe de producten op de pallets komen te staan? “Dat doet de Docky Backer zelf. Wanneer de producten de Docky Backer binnenkomen, ziet een camera direct wat de afmetingen van de producten zijn. Vervolgens genereert de robot zelf het optimale palletpatroon voor deze dozen en begint meteen te stapelen. Uiteraard kan je veel instellingen definiëren die bepalen hoe de pallets eruit komen. De palletkarakteristieken, de maximale stapelhoogte, de mate van over-blousen, het kan allemaal worden vastgelegd. Ook kan er een dataverbinding gemaakt worden met het Sigmatek-besturingssysteem van de Docky Backer. Orderstructuren kunnen worden doorgegeven, zodat iedere klant precies de juiste pallet met de juiste inhoud krijgt.”

Compact en veelzijdig
Rohaco heeft veel aandacht besteed aan het zo minimaal mogelijk houden van de vloeroppervlakte van het systeem. Er kunnen zowel Euro- als Blokpallets in verschillende oriëntatierichtingen beladen worden, waarbij het mogelijk is om binnen de steekafstand van de dockdeuren twee verschillende palletposities te beladen. Om het continue losproces vanuit de container te borgen, zal de robot de pallets om en om op twee palletiseerposities beladen. Wanneer de pallet gereed is, gaat de roldeur open om hem naar de afpakbaan te transporteren. De robot is ondertussen alweer de volgende pallet op de naastliggende palletpositie aan het beladen. “Zeker wanneer de robot meerdere dozen tegelijk oppakt, moet je in de container goed doorwerken om de robot bij te kunnen houden”, zegt Eil.

Voor elk adres
Hoe weet je tot slot voor wie de pallet is als deze eruit komt? Eenvoudig. De robot plakt er gewoon een label op, waarop de identificatiegegevens van de pallet staan aangegeven. En als je ooit van DC wilt wisselen? Ook dat is prima te doen. De Docky Backer is volledig op te delen in twee units die precies op de vrachtwagen passen.Maar deze robotoplossing is voor productiebedrijven toch ook ideaal? “Natuurlijk, laat ze maar bellen, we maken er graag zoveel mogelijk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.