Robotica: steeds meer toepassingen, steeds minder programmeren

Rolan Robotics is de afgelopen 15 jaar flink gegroeid. In het begin richtte hun leveringsprogramma zich op lasrobots voor de metaalverwerkende industrie. Inmiddels zijn daar ook handlingrobots voor tal van toepassingen binnen de metaal aan toegevoegd.

“Een lasrobot is één van de meest geavanceerde handlingrobots. Tegelijkertijd de robot laten bewegen met een constante voortloopsnelheid, een hoge baannauwkeurigheid èn ook nog het lasproces bewaken, in combinatie met een meerassige externe asmanipulator en een langsverplaatsing waar de robot over beweegt kan echt niet iedereen. De stap naar handlingrobots binnen de metaal voor het beladen van CNC-machines, kantbanken en buigbanken was daarna relatief snel te maken”, zegt Hoofd Verkoop Paul Barendse.
Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een jaaromzet van ongeveer 7 miljoen euro en een personeelsbestand van meer dan 35 mensen. En dankzij de overname van de meerderheid van de aandelen door investeringsmaatschappij Ox., kan Rolan Robotics ook haar groeiambities voor de komende jaren waarmaken.

Voor elke toepassing een geschikte robot
Waar veel robotleveranciers zich beperken tot één robotmerk heeft Rolan Robotics verschillende merken in het programma. Een robot ziet er aan de buitenkant ongeveer hetzelfde uit, maar toch hebben ze allemaal wel een specifiek toepassingsgebied. Snelheid, hanteergewicht, baannauwkeurigheid en prijs zijn bepalend welke robot wordt ingezet voor de toepassing. Klanten vinden het prettig als ze hun automatseringsvraag bij een leverancier kunnen neerleggen en ongeacht het merk gewoon de beste oplossing wordt gekozen. Een robotcel kan dan meer verschillende robotmerken bevatten.
“Natuurlijk moet je daar in service en onderhoud ook op anticiperen, want klanten van Rolan Robotics zijn gewend aan onze hoge serviceniveau”, voegt Fabian Hoogland, hoofd Techniek toe.

Offline programmeren
Nu de arbeidsmarkt nog meer krapte begint te vertonen, zal de vraag naar robottoepassingen nog harder stijgen. Door naast het leveren van robotsystemen ook mee te gaan in de ketenintegratie kun je klanten werk uit handen nemen. Er kan steeds meer op afstand worden gedaan. Wanneer wij voor klanten hun robotsysteem in 3D virtueel beschikbaar hebben, kunnen we eenvoudig ook de robot virtueel voor ze programmeren. Daarmee neem je de robotgebruikers werk uit handen, het gaat sneller en goedkoper.

Met het offline programmeerpakket van Delfoi kan Rolan alle gangbare merken robots programmeren. Het pakket wordt ook als product verkocht aan robotgebruikers waarmee ze zelf offline kunnen programmeren.
Zelfs geen programmeerwerk meer
Een speciale toepassing van het pakket geeft de mogelijkheid automatisch het complete robotprogramma aan te maken, zonder dat er ook maar één minuut programmeertijd aan voorafgegaan is.
Het 3D-model van het product wordt ingelezen door het pakket. Met behulp van voorgedefinieerde macro’s wordt het robotpad op de juiste plaats, in de goede lasvolgorde, en met correcte toorts oriëntatie en lasparameters aangemaakt. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid binnen een productfamilie enkelstuks rendabel te lassen. Rolan Robotics heeft van een groot internationaal bedrijf de opdracht gekregen wereldwijd 8 robotsystemen te leveren welke voorzien zijn van deze nieuwe technologie.

Offline teaching system FD-ST
Met het offline teaching systeem FD-ST kunnen dezelfde handelingen worden uitgevoerd als met de controller van de robot. Zo is het mogelijk om offline, door middel van een 3D model, de lasparameters in te stellen, maar ook is de takttijd zeer nauwkeurig te voorspellen.
Verschillende bestanden, zoals PLC programma’s, kunnen uitgewisseld worden tussen de PC en de robotcontroller. Bovendien is het mogelijk om, via LAN, meerdere robots met één centrale PC te verbinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.