Award voor low-cost robots met optische meet-technologie

Je kan eenvoudige taken ook heel kosteneffectef automatiseren met low-cost robotica. Om dit aan te tonen schreef igus afgelopen jaar de “Low Cost Robotics” wedstrijd uit, wat resulteerde in enkele spraakmakende voorbeelden. De winnaar van de eerste editie was het Zuid Duitse MLC-Engineering. Zij combineerde een modulaire robolink arm van igus met optische meettechniek, en realiseerden met hun automatiseringsoplossing een tijdsbesparing van maar liefst 76 procent.

Van een autonome productiecel voor 3D-printen tot een mobiele oogst-robot – we zien een breed scala aan nieuwe ideeën in de twaalf ingediende toepassingen tijdens de eerste “Low Cost Robotica” wedstrijd. Wat ze onderling gemeen hebben is dat ze aantonen hoe eenvoudige taken geautomatiseerd kunnen worden door het gebruik van voordelige robotica, zodat zowel tijd als geld wordt bespaard. Dit wordt op indrukwekkende wijze aangetoond door de winnaar, MLC-Engineering, die een igus robolink arm gebruikt met optische meet-techniek. De voordelige 5-assige robot, met een prijs van € 3.579,- neemt het geproduceerde onderdeel uit een productiemachine en biedt het aan een optisch meetinstrument aan. Het positioneert het werkstuk hierbij in verschillende posities binnen het meetgebied, om zo alle relevante afmetingen te controleren. De meetwaarden worden doorgestuurd naar het besturingssysteem, dat een “goed/slecht” evaluatie uitvoert. Afhankelijk van deze evaluatie plaats de robolink robot het werkstuk op een transportband of in een afvalcontainer. Het resulteerde in een tijdsbesparing van 76%, ten opzichte van een handmatige kwaliteitscontrole.

Uitreiking award tijdens de Motek
Het concept van MLC-Engineering overtuigde de jury, die bestaat uit onderzoekers, vakpers en fabrikanten, unaniem. Tijdens de Motek beurs, ontving Michael Lamber op de igus stand als eerste prijs een tegoedbon voor een robolink gelede arm of vergelijkbare robotica-componenten t.w.v. € 3.000. De Horb School of Commerce and Home Economics kon zich verheugen op de 2e prijs t.w.v. € 500. In het kader van het curriculum van de “state-certified technician (m/v)” op de afdeling machinebouw, dienden de studenten het idee in om een knie-hefboompers zo te modificeren, dat ruw materiaal automatisch wordt toegevoerd en gedefinieerde gaten worden gestanst. Toekomstig doel van het project is om het gestanste deel op te pikken, te richten en te plaatsen met behulp van een – uiteraard – low cost robot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.