Optische sensoren worden intelligent

Balluff heeft twee nieuwe intelligente optische sensoren aan de BOS 21M serie toegevoegd. Behalve het schakelsignaal via IO-Link, kunnen ze ook informatie over de status van de sensor en over de actuele bedrijfscondities verschaffen.

Aan de hand van gemeten waarden over de lichtemissie kunnen bijvoorbeeld toenemende vervuiling, verkeerde afstelling van de sensor of andere onregelmatigheden in een vroeg stadium worden herkend. Een bedrijfsurenteller maakt duidelijk wanneer onderhoud noodzakelijk is. Bovendien wordt het vermogen van de LED die licht uitzendt bewaakt om kritische bedrijfstoestanden en ongeplande productiestilstand te voorkomen.

Optische sensoren
De sensorfunctie is flexibel aan te passen aan de respectievelijke toepassing. De multifunctionele BOS 21M Adcap (Advanced Capabilities) zichtbaar rood licht sensor (links op de foto) biedt de keuze tussen vier sensor-modussen: achtergrondonderdrukking, sterke lichtsensor, reflectielichtcel of éénrichting lichtcel. De nauwkeurige BOS 21M HPL laserlichtcel (rechts) biedt keuzen tussen twee methoden voor achtergrondonderdrukking.

Bij beide sensoren worden de detectiesignalen al in de sensor voorbewerkt. Een geïntegreerde telfunctie maakt verschillende tel- en terugtelmogelijkheden voor de meest uiteenlopende toepassingen. Dit maakt de nodige programmering in de besturing van de installatie overbodig. Bovendien beperkt deze functie het dataverkeer op veldbusniveau. Moderne productieconcepten en Industrie-4.0 oplossingen profiteren hiermee in veel opzichten van deze sensoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.