ABB toont kracht van Connected Services en virtuele robotica op TechniShow 2018

Digitalisering is op dit moment de invloedrijkste katalysator voor innovatieve fabrieksautomatisering. Ook de robots profiteren ervan. Ze kunnen dankzij digitalisering op afstand in topconditie worden gehouden, kunnen zich meten met hun robotcollega’s en beschikken over een virtuele tweeling. Op de TechniShow 2018 laat ABB zien welke krachtige toepassingen deze nieuwe digitale ingrediënten tot gevolg hebben.


Virtuele tweeling
Wie een robottoepassing bedenkt, begint zelden met de hardware. Verstandiger is het meestal om eerst in de virtuele wereld een ontwerp te maken en middels simulaties te kijken wat goed werkt en wat niet. Al jaren doen gebruikers van ABB-robots dat in Robotstudio, gewoon op hun pc. Sinds kort kan dat echter ook in Virtual Reality. Het grote voordeel van simuleren met een VR-bril op, is dat je een veel duidelijker beeld krijgt. De drager waant zich middenin de robotcel, ziet de gevaren van dichtbij, en ook mogelijke knelpunten manifesteren zich levensgroot. Bovendien is het nu mogelijk om de robot offline te programmeren middels de gebruikelijke ‘teach’-methodes uit de echte wereld: je neemt de robot virtueel bij de hand en leert hem op welke posities hij wat moet doen.
Op de TechniShow 2018 kunnen bezoekers op de ABB-stand zelf ervaren hoe het is om een virtuele robottweeling van dichtbij te zien.

Connected Services
Een tweede digitale aanwinst die tijdens de TechniShow aandacht krijgt, zijn de zogenoemde ‘Connected Services’ van ABB. Dit uitgebreide serviceprogramma gebruikt de digitale mogelijkheden van de cloud om roboteigenaren meer grip op de betrouwbaarheid van hun productie te geven. Sensordata uit de robot kan op afstand worden uitgelezen, gevisualiseerd en geeft inzicht in de staat van de robot. Dit zowel voor onderhoud als performance. Door namelijk de realtime meetwaarden vanuit verschillende robots naast elkaar te leggen, zie je snel genoeg of een bepaalde as eigenlijk te warm wordt, of dat er misschien een efficiëntere baan mogelijk is. Ook kunnen met Connected Services alle reserveonderdelen van de hele robotvloot eenvoudig worden beheerd. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.