Chinese robotopmars: niet of, maar wanneer

Traditionieel zijn het de Japanse en de Europese robotbouwers die in de industrie de dienst uitmaken. Voor wat betreft de thuissystemen is dat ook Silicon Valley. Maar zoals we al eerder in een Dossier China van Vision + Robotics constateerden: de Chinezen komen er aan. Zo was natuurlijk al de overname van Kuka en komen er ook steeds meer cobots van Chinese makelij. In een rapport onderschrijft onderzoeksbureau ABI Research onderschrijft deze bevindingen met enkele recente getallen.

‘De vier grootste Chinese aanbieders van industriële robots hebben in 2016 een gemiddelde jaarlijkse groei van 20 procent gerealiseerd en de komende jaren verwachten we vergelijkbare cijfers. De Japanse en Europese tegenhangers krompen of groeiden slechts licht in die periode. De Chinese groei wordt gevoed doordat Chinese specialisten in magazijnrobots hun buitenlandse activiteiten uitbreiden en China’s algehele push naar 5g en artificial intelligence’, aldus Lian Jye Su, analist bij ABI Research.

De robotopmars is onder andere te danken aan sterke druk vanuit de Chinese overheid en de grote investeringen die er in R&D worden gedaan. China zal dit jaar volgens ABI Research met 134 duizend stuks de grootste markt voor industriële robots zal worden. Om een leidende rol in robotica te verkrijgen ontwikkelde de Chinese overheid een “Guidance for Development of the Robotics Industry for 2016 tot 2020′ strategie. Tegelijkertijd wordt er door Chinese robotbedrijven en internetgiganten flink in robotrechnologie geinvesteerd. Zo lanceerde Shanghai Siasun onlangs succesvol een eigen tweearmige cobot met 7 assen, en wist Geek+  60 miljoen op te halen voor het doorontwikkelen van haar autonome magazijnrobots.

China blijft nog wel achter in robotcomponenten. Reductoren komen veelal uit Japan, terwijl veel bedrijven voor grijpers en visiontechnologie naar Duitse partijen kijken. Su: ‘Het zal wel even duren voordat China deze achterstand heeft goedgemaakt en robotfabrikanten een totaalpakket kunnen leveren. Als we echter kijken naar de voortgang in andere sectoren is het geen kwestie óf het gebeurt, maar wanneer.’

Het rapport van ABI Reseach vindt u hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.