Trends op de Hannover Messe 2018

Volgende week is het zo ver en gaat een van de grootste industriebeurzen ter wereld van start: de Hannover Messe. Wat de bezoeker er kan verwachten? Steeds minder productintroducties en steeds meer aandacht voor de grote trends. Anno 2018 zijn die natuurlijk digitaliseren en de voortdenderende Industrie 4.0 trein.

Digitalisering van productie, koppeling aan netwerken, en natuurlijk het in 2011 gelanceerde Industrie 4.0 als paraplubegrip zijn volgens de organisatie de belangrijkste thema’s voor de Hannover Messe. Het gaat om ontwikkelingen die inmiddels in alle werelddelen terug te vinden zijn. In Hannover is dit grensoverschrijdende karakter duidelijker dan ooit. Ruim 60% van de 5.000 exposanten en 40% van de 240.000 bezoekers komt namelijk uit  buitenland. En wat blijkt? Niet de resultaten van het verleden, maar de mogelijkheden in de toekomst staan nu centraal.

Machine ondersteunt mens
Tijdens de internationale persconferentie in Hannover gaf Jochen Köckler, CEO van de Deutsche Messe, zijn missie op de volgende manier weer. “Dat onderhand bijna alle onderdelen in de industrie aan elkaar gekoppeld worden door middel van allerlei netwerken is misschien wel het meest toonaangevende van de huidige ontwikkeling. De gevolgen daarvan zijn niet alleen dat werken in de industrie verandert, ook het zaken doen zal anders worden. Machinebouwers gaan leveren op basis van leasing en laten zich betalen op basis van geleverde, productieve machine-uren. Bedrijven gaan anders met elkaar samenwerken in de omgang met toeleveranciers en afnemers. Het karakter van het werk zal ook veranderen; software krijgt een steeds groter aandeel, machines worden steeds sterker geautomatiseerd en medewerkers op de werkvloer worden steeds beter ondersteund door machines. Dat betekent niet dat de mens uit de industrie zal verdwijnen, maar eerder dat de mens zich laat ondersteunen door de machine. Het economische gevolg daarvan zal in elk geval zijn dat de productiviteit per uur verder zal blijven stijgen.”

IoT of liever IIoT
Wat kunnen we zoal verwachten tijdens de komende Hannover Messe? Een houvast voor een bezoek aan deze beurs, is letten op de belangrijkste trends. Dus niet de spulletjes bekijken, maar de grote verbanden zoeken. Bijvoorbeeld IoT, of liever gezegd, IIoT: Industrial Internet of Things. We gaan allemaal naar de cloud. Een mooi signaal hiervoor is de aanpak van Lenze. Dit bedrijf biedt machinebouwers de mogelijkheid van een compleet, transparant automatiseringsplatform, met als resultaat dat vanuit elk automatiseringsniveau datacommunicatie mogelijk is. Dus vanaf het laagste veldbusniveau tot en met de cloud. Dat betekent dat machines heel gemakkelijk gekoppeld kunnen worden, ook als het gaat om extreem flexibele, slimme, aan het net gekoppelde machines. Een probleem voor de engineer is wel dat deze, naast de gebruikelijke machinebesturing, te maken krijgt met steeds meer andere software die geïntegreerd moet worden in het geheel. Om de engineer daarmee te helpen, heeft Lenze een bibliotheek van bestaande software die beschikbaar is voor gebruikers. Zodoende hoeft de engineer niet alle softwareonderdelen zelf te ontwikkelen en kan de integratie van de verschillende programmatuur doorgang vinden.

Cloud voor beheer op afstand
Beheer en controle van industriële componenten via de cloud zijn dus een sterk opkomend verhaal. Argumenten om beheer via de cloud te laten verlopen, hebben te maken met de groeiende omvang van data van te beheren machines. Installaties worden ook steeds complexer en raken ook nog eens over de hele wereld aan elkaar gekoppeld. Een oplossing hiervoor is een onderdeel van u-link, een concept van Weidmüller. Gebruikmaken van clouddiensten is een kwestie van configuratie op basis van de bestaande installatie en structuur. Om te voorkomen dat partijen zonder autorisatie toegang krijgen, beschikt Weidmüller wel over servers die alleen in Duitsland staan, aangevuld door afgeschermde ‘containers’ met een online platform. Voor snelgroeiende bedrijven is het gunstig dat zowel het aantal installaties als het aantal clients niet door grenzen beperkt worden. Zoals gebruikelijk kan met u-link ook de autorisatie van deelnemers geregeld worden.

Grenzeloze activiteiten
Nu ook de industrie druk bezig is de cloud binnen te dringen, is het logisch dat grote IT-bedrijven zich manifesteren op de industriële vakbeurzen. Een opvallend voorbeeld is Huawei dat dit jaar voor de derde keer meedoet op de Hannover Messe. Dit bedrijf is al aardig op weg om zich aan te sluiten bij de grootste leveranciers op het gebied van IoT, cloud computing, telecom 5G, all-cloud netwerken, draadloze industriële netwerken en cybersecurity. Van de Fortune Global 500 bedrijven zijn er bijvoorbeeld 173 bedrijven klant van Huawei. Samen met GE Digital heeft Huawei in 2017 een gemeenschappelijke industriële cloud-oplossing ontwikkeld voor predictive maintenance. Eén van de gebruikers daarvan is Schindler, fabrikant van liften en roltrappen. Een ander project is de samenwerking met de Groupe PSA (Peugeot, Citroen). Geleverd in Frankrijk worden oplossingen voor IoV: ‘internet of vehicles’. Een ander voorbeeld is Deutsche Post DHL. Voor dit bedrijf ontwikkelt Huawei IoT-hardware en –infrastructuur voor de supply chain. Kortom: niet alleen de cloud is grenzeloos, ook de business die daarmee verband houdt.

Robots doen aan bionic learning
Het slim maken van machines met behulp van data en netwerken is ook zo’n trend. Bijvoorbeeld de steeds slimmer wordende robots die samenwerken met mensen. Festo liet vorig jaar de BionicCobot zien, een pneumatisch aangedreven, lichte robot. Het ‘bionic-effect’ van deze pneumatische aandrijving bestaat uit de natuurlijke, meegaande beweging van de robotarm, vergelijkbaar met de beweging van een mens. Deze BionicCobot is met een arm uitgerust. Deze arm beschikt ook over biceps en triceps, waardoor de arm alle kanten uit kan. Daarnaast kan deze heel krachtig, maar ook heel zacht en precies bewegen. Tegelijk zorgen sensoren ervoor dat de mens niet het slachtoffer kan worden van een te harde botsing met de robotarm. Dit jaar zet Festo nog een stapje verder in de ontwikkeling van het ‘bionic learning network’. Dit netwerk bestaat nu uit alle gekoppelde databronnen die fungeren als basis voor ‘machine learning’. Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie die in dit geval zorgt voor een nog betere samenwerking van mensen met de BionicCobot. De data die daarvoor verzameld worden en waar het systeem van kan leren, zijn afkomstig van allerlei componenten. Voorbeelden daarvan zijn camera’s die allerlei handelingen opnemen, spraakherkenning dat opdrachten opslaat en data uit machinebesturing die posities en bewegingen opslaan. Deze dataverzameling stopt nooit en wordt voortdurend gevraagd om betere tools te bedenken. Het doet van Festo is in dit geval een bediening die makkelijker, simpeler en zich nog preciezer kan positioneren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.