Meer banen dankzij robots

Duitsland heeft een zeer hoge robotdichtheid: 09 robots per tienduizend medewerkers. Tegelijkertijd werkten er vorig jaar 44 miljoen mensen in Duitsland, het hoogste cijfer sinds de hereniging. ZEW, het Duitse centrum voor Europees economieresearch, concludeert in na een onderzoek dan ook dat de snelle verspreiding van industriële robots heeft geen effect gehad op de werkgelegenheid.  Er zijn nieuwe banen gekomen voor de werknemers die moesten plaatsmaken voor machines.

‘De resultaten van de ZEW-studie over de arbeidsmarkt bevestigen wat we zien in leidende industriële landen wereldwijd’, aldus Junji Tsuda, president van de international robotfederatie IFR. ‘De modernisering van de productie schuift gevaarlijk, ongezond en monotoon werk naar de machines. In de ruime meerderheid van de gevallen worden slechts bepaalde delen van een baan geautomatiseerd en niet het volledige spectrum van het werk.’

In Duitsland heeft de opkomst van robotgebruik de werkgelegenheid met 1 procent laten groeien. Die ontwikkeling lijkt zich door te zetten. Het ZEW schat dat verdere automatisering en digitalisering in de industrie een groei zal genereren van 1,8 procent in 2021.

De London School of Economics (LSE) publiceerde recent zijn onderzoek ‘Robots at work’ over het robotgebruik in zeventien ontwikkelde economieën tussen 1993 en 2007. Hoofdonderzoeker Guy Michaels: ‘De productiviteit is verbeterd met zo’n 15 procent als gevolg van de industriële robots. Tegelijkertijd is het aandeel laaggeschoold werk afgenomen en de salarissen licht toegenomen. Industriële robots hebben geen enkel significant effect op het aantal banen overall.’

Download hier het rapport van ZEW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.