Robotics-as-a-Service flink in de lift

RaaS, ofwel Robotics-as-a-Service, is een rekbaar begrip en kan verschillende dingen betekenen. In algemene zin doelt het op robotaanbieders die niet alleen een robot verkopen, maar aan klanten verhuren of leasen, inclusief aanvullende oplossingen. Een compleet pakket dus. Hoewel de robotmarkt blijft groeien, staan robotleveranciers onder druk om hun marges te behouden. Ze kijken daarom naar nieuwe manieren en marktkansen om robots te weg te zetten. In een recent rapport van ABI research is te lezen hoe RaaS de volgende fase van de robotmarkt inluidt.

ABI Research denkt dat het geïnstalleerde aantal robots voor Raas zal groeien van 4442 robots in 2016 naar 1,3 miljoen in 2026. De jaarlijkse omzet van RaaS-aanbieders zal volgens hen stijgen van 217 miljoen dollar in 2016 naar 34 miljard dollar in 2026. “Hiermee overstijgt de omzet van RaaS-aanbieders – inclusief alle betalingen voor services – de omzet van de totale levering van industriële robots, wat momenteel het leeuwendeel van de totale robotindustrie omvat”, licht Rian Whitton, analyst bij ABI Research toe.
De geïnstalleerde RaaS- basis zal tussen 2016 en 2026 voornameljk een zeer grote samengestelde jaarlijkse groei (CARG) van 66 procent laten zien. Dit is vooral het geval in de markten waar deze geinstalleerde basis het grootst is. Denk aan logistiek, productie en hospitality.
Het grootste voordeel van RaaS is dat gebruikers hun kaitaaluitgaven (CAPEX) richting operationele uitgaven (OPEX) kunnen ombuigen. Hierdoor kunnen oplossingen worden ingezet, zonder grote kosten vooraf. RaaS-aanbieders op hun beurt profiteren van een continue inkomstenstroom. De voordelen zijn er dus voor zowel de eindgebruikers als de aanbieders en ABI Research voorziet dan ook dat het in een zeer korte tijd flink aan populariteit zal toenemen.
Om echter de samengestelde jaarlijkse groei van 66 procent te halen, moeten robotaanbieders wel met dit model aan de slag en de markt overtuigen van de voordelen van een OPEX-gebaseerd model ten opzichten een CAPEX-gedreven model. Bedrijven als Aethon, Locus Robotics, Savioke, en Sarcos Robotics bieden al een RaaS-model voor hun enterprise-klanten. Het neemt drempels weg, zorgt voor een snellere adoptie en biedt aanbieders bovendien de kans om aan een langetermijnrelatie met hun eindgebruikers te werken, met in het achterhoofd meer flexibiliteit, schaalvergroting en upgrademogelijkheden.
Logistiek is momenteel de grootste markt, maar er is meer dan voldoende potentieel in diverse verticals. “RaaS opent voor robotica deuren naar nieuwe marktsegmenten. Productie, logistiek en gezondheidszorg zijn niet de enige markten die van RaaS profiteren. Robotics-as-a-Service zal robotica naar sectoren brengen die tot voor kort nog relatief weinig robots hebben gezien. Denk aan landbouw, security & surveillance, retail, oil & gas, and afvalverwerking, om er maar een paar te noemen”, concludeert Whitton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.