Imec en partners ontwikkelen Augmented Reality oplossing voor de fabriek van de toekomst

Vandaag stellen de partners van het imec.icon vraaggedreven onderzoeksproject ARIA een prototype voor van een Augmented Reality interface, die technici helpt bij het controleren en onderhouden van industriële toestellen. Een Microsoft Hololens projecteert een AR-laag bovenop de reële situatie op de fabrieksvloer. De AR-projectie past zich in-real time aan aan de werkelijke situatie, en geeft de technicus gerichte informatie over de kritische onderdelen van een toestel waar hij naar kijkt, over de toestand ervan, en hoe eventuele onderhouds- of herstellingswerken kunnen worden uitgevoerd.

Wanneer geschoold technisch personeel vertrekt, hebben fabrieken vaak te kampen met het verlies van specifieke kennis en expertise die nodig is om machines te controleren en te onderhouden. Nieuwe medewerkers hebben nog onvoldoende kennis opgebouwd om deze taken onafhankelijk uit te voeren. AR-technologie kan hier een belangrijke bijdrage leveren, en hulpmiddelen aanreiken om de flexibiliteit op de werkvloer te verhogen. Met draagbare toestellen zoals tablets of slimme brillen is het mogelijk om op gebruiksvriendelijke wijze de nodige informatie in real time beschikbaar te maken voor medewerkers, zodat die voldoende ondersteund worden om stap voor stap zelfstandig de juiste technische handelingen uit te voeren.

Het imec.icon project ARIA had als doel om op maat van een concrete bedrijfssituatie en met behulp van AR, een efficiënte oplossing te ontwikkelen die de communicatie, support en training van onderhoudstechnici op de fabrieksvloer ondersteunt. De oplossing die werd ontwikkeld is een semi-automatische interface voor de Microsoft Hololens, met speciale lokalisatiesoftware die voor een accurate positionering vanuit het gezichtspunt ten opzichte van de machine zorgt, en een geavanceerd algoritme dat kritische onderdelen en werktools herkent vanuit verschillende hoeken, zonder markers aan te brengen, en relevante onderdelen aanduidt, en de handelingen aangeeft die moeten worden uitgevoerd.

“Door de razendsnelle hightech evolutie staan we vandaag aan het begin van een technologische revolutie die de manier waarop we werken fundamenteel zal veranderen. Vlaanderen mag deze Vierde Industriële Revolutie, waarin automatisering, interactie tussen mens en computer, het Internet der Dingen, en artificiële intelligentie, centraal staan, niet missen,” zei Steven Van Assche, manager van het imec.icon programma. “Door multidisciplinaire teams van onderzoekers uit de industrie, nl. van Evonik, Neopica en Viu More, en van de imec-onderzoeksgroepen ETRO (aan de VUB) en IPI en mict (aan de UGent), samen te brengen binnen het imec.icon onderzoeksproject ARIA zijn we erin geslaagd om een concrete oplossing te ontwikkelen om industriële processen te verbeteren, om kosten te reduceren, tijd te besparen, en om de flexibiliteit op de werkvloer te verhogen.”

Jan Van Looy, onderzoeker van mict (een imec-onderzoekslabo aan de UGent) zei: “De potentiële impact van artificiële intelligentie voor de industrie is moeilijk te overschatten. Door AR te implementeren krijgt iedereen op de werkvloer directe toegang tot de kennis van de meest gespecialiseerde experts.”
Tom Jacobs, projectleider ALC Datamanagement van evonik licht toe: “Met AR kunnen we de veiligheid en de kwaliteit van het werk verhogen. Zo kan bijvoorbeeld een LMRA (last minute risk analyse) in de bedienings- of onderhoudstaak geïntegreerd worden en reduceren we foutieve handelingen door een betere visualisatie en digitale ondersteuning on site.”

Benny Lauwers, CEO van Viu More: “Viu More zal de verworven technologie uit het ARIA project stapsgewijs integreren in zijn Augmented Support platform. Dit platform heeft als doel om de juiste contextuele informatie, in real-time op de juiste plaats bij de juiste persoon te brengen. Specifiek voor het Augmented Support platform van Viu More gaat het over o.a. werkinstructies, manuals, plannen, joborders, historische data, remote support, … die via smart devices tot bij de field service technieker gebracht wordt zodat een significante efficiëntieverhoging kan gerealiseerd worden.”

ARIA is een imec.icon project dat werd opgestart in april 2016 en vandaag in De Krook in Gent zijn eindresultaten voorstelt. Naast demonstraties van automatische lokalisatie en objectherkenning en resultaten van gebruikerstests, wordt een geïntegreerde oplossing voor onderhoud van een koelmachine voorgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.