Door Watson aangestuurd robotbemanningslid voor ISS

Het internationale ruimtestation ISS heeft een nieuw bemanningslid. CIMON, de Crew Interactive Mobile Companion, is een zwevende robot met IBM’s Watson-ai die de dagelijkse taken van de astronauten aan boord makkelijker moet maken.

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen IBM, dat de computer en het ‘lichaam’ ontwierp, Airbus, dat de aandrijving maakte, en het Duitse ruimtevaartcentrum. De 5 kilo wegende robot is bolvormig, met een platte voorkant waarop het gezicht van Cimon te zien is op een display. Een voorbeeld van een taak voor Cimon is het tonen van reparatie-instructies op stemcommando, om er zo voor te zorgen dat de astronaut die ze uitvoert te allen tijde zijn handen vrij heeft. Verder heeft Cimon een camera aan boord voor gezichtsherkenning. Rond bewegen doet hij door lucht aan de ene zijde naar binnen te zuigen en aan de andere kant weer uit te blazen.

De aanwezigheid van Cimon wordt door NASA gezien als een onderzoek naar de efficiëntie en acceptatie van een kunstmatige intelligentie als aanvullend bemanningslid op lange missies. Voorlopig is Cimon afgesteld om specifiek te luisteren naar de commando’s van bemanningslid Alexander Gerst, die drie verschillende onderzoeken gaat uitvoeren met de robot.

Vrijdag is Cimon, samen met meer dan 2,5 ton aan andere voorraden, de ruimte in gestuurd door SpaceX, de commerciële bevoorrader van NASA. Daarvoor is een bekende Falcon 9-raket gebruikt. Gisteren zijn Cimon en de rest van de vracht bij het station gearriveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.