Nieuwe zoek- en redding robot zoekt kruipend en klimmend zijn weg

Onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) hebben een nieuwe, zeer manoeuvreerbare zoek- en redding robot ontwikkeld, die kan kruipen en klimmen over ruw terrein en door nauwe ruimtes.

De nieuwe ‘Rising Sprawl-Tuned Autonomous Robot’ (RSTAR) maakt gebruik van verstelbare uitgestrekte wielpoten die zijn bevestigd aan een lichaam dat zelfstandig kan bewegen en zichzelf kan verplaatsen om op vlakke oppervlakken te rennen, over grote obstakels en op korte afstand geplaatste muren te klimmen en door een tunnel te kruipen, door een pijp of andere smalle openingen. Deze innovatieve robot werd geïntroduceerd op de internationale conferentie over robotica en automatisering (ICRA 2018) in het Australische Brisbane.

“De RSTAR is ideaal voor zoek- en reddingsoperaties in ongestructureerde omgevingen, zoals ingestorte gebouwen of overstroomde gebieden, waar het een verscheidenheid aan opeenvolgende obstakels moet overwinnen om zijn doel te bereiken”, zegt Dr. David Zarrouk, docent werktuigbouwkunde bij de BGU en hoofd van het Robotics Lab.

Dr. Zarrouk en BGU student en robotica laborant Liran Yehezkel hebben RSTAR ontworpen om eenvoudig en betrouwbaar te functioneren, van vorm te veranderen en obstakels te overwinnen zonder externe mechanische ingrepen. De snelheid en het relatief lage energieverbruik maken de robot ideaal voor een breed scala aan toepassingen die mogelijk langere tijd in beslag nemen.

De robot gebruikt zijn ronde wielen om circa een meter per seconde af te leggen op een harde, vlakke ondergrond en schakelt over op spaakwielen om extreem zachte of korrelige oppervlakken te doorkruisen – zoals dikke modder of zand – zonder vast te lopen. Het klimt ook verticaal en kruipt horizontaal door zijn wielen tegen muren te drukken zonder de vloer te raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.