Automatica 2018: vooral heel veel robots

Zelfs op Automatica, dat normaliter al boordevol robots staat, was het duidelijk te zien. Het robotaanbod stijgt explosief. Niet alleen voor wat betreft soorten en maten, maar ook voor wat betreft het aantal aanbieders. Het complete robotaanbod Automatica 2018 in dit dossier laten zien? Dat lukt dus helaas niet. Maar hopelijk geeft deze bonte collage van beeld en berichten een goed beeld waar het met de robots naartoe gaat.

Aan de ene kant is het beeld vertrouwd. Auto’s die door sterke robot­armen door de lucht worden geslingerd. Industriële robotarmen die synchroon een Star Wars-dansje doen met jedi-zwaarden en deltarobots en scarategenhangers die zo snel bewegen dat ze met het blote oog nauwelijks te volgen zijn. Zelfs de cobots en zelfrijdende karretjes beginnen aardig te wennen. En natuurlijk geldt dat ook voor alle virtual en/of augmented reality brillen die de bezoeker de sprong richting de digitale fabrieksvloer laten ervaren. Natuurlijk zijn het er beduidend meer dan twee jaar geleden. Maar eerlijk is eerlijk, al dat soort technologie zie je tegenwoordig op elke beursvloer langsrijden, terugzwaaien of opduiken.

Enorm aanbod

En toch is er iets aan de hand. Iets wat je alleen kan zien wanneer het internationale robotleger in volle sterkte is aangetreden en je dus feitelijk maar eens in de twee jaar met eigen ogen kunt aanschouwen. Het aanbod is enorm. Echt enorm. Alle gerenommeerde robotmerken hebben hun portfolio inmiddels compleet gevuld. Ik noem hier even geen namen, want dan vergeet ik misschien per ongeluk iemand, maar u weet wie ze zijn. En had de één vroeger meer delta en scara en was de ander sterker in het krachtige armwerk? Tegenwoordig heeft iedereen alles, helemaal als het op het industriële aanbod aankomt. Uiteraard inclusief cobot. Maar ook de niet-robot-automatiseerders gaan zich in toenemende mate met robotica bemoeien. SEW bijvoorbeeld is al een tijdje met mobiele assistenten in de weer, maar dat geldt natuurlijk ook voor een partij als Sigmatek. Of wat te denken van een partij als Pilz die naast een logistieke robotkar ook een volledig eigen cobot heeft ontwikkeld.

Nieuwkomers uit het oosten

En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle ‘nieuwkomers’ uit het oosten. Merken die ik nog niet eerder tegenkwam en waarvan ik de naam eerlijk gezegd maar lastig kan uitspreken. Voor één maak ik echter graag een uitzondering: Siansun. Dit grote Chinese robotbedrijf doet voor het eerst Europa aan en doet dat niet voor niets. Ook hun aanbod is compleet. Overcompleet zou je zelfs kunnen beargumenteren. Want naast alle robotarmen, delta- en scararobots, hebben ze ook entertainment robots, zorgrobots en robotbedden die zichzelf – terwijl je blijft liggen – in een rolstoel veranderen. Of volledig autonome robotwagens met geïntegreerde cobotarm (dus niet een ander merk erop geschroefd) die volledig gesynchroniseerd gezamenlijke taken kunnen uitvoeren. Is overigens dezelfde technologie als die ze voor hun autonome drones gebruikten tijdens de openingsceremonie van de Olympische winterspelen. Het onderbuikgevoel blijkt precies in lijn met de boodschap die ook de VDMA en het IFR tijdens hun Automatica persconferenties verkondigden: met de robotgroei zit het wel snor. En reken maar op nog veel meer sterke spelers met een lastig uit te spreken naam.

Liam van Koert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.