Realtime condition monitoring met warmtebeeldcamera’s

Door een warmtebeeldcamera en een digitale camera te combineren in een kleine, betaalbare behuizing, biedt de FLIR AX8 continue temperatuurbewaking en alarmmogelijkheden voor cruciale elektrische en mechanische apparatuur.

In het huidige bedrijfsleven ligt het tempo zo hoog dat niemand zich ongeplande productie­onderbrekingen of kostbare uitvaltijd kan veroorloven. Bij Machine Condition Monitoring (MCM) draait het erom zulke problemen te voorkomen. Thermografisch specialist MoviTHERM (gevestigd in Irine, in de Amerikaanse staat Californië) heeft jarenlange ervaring met de toepassing van warmtebeelden. Deze ervaring heeft het bedrijf nu ingezet om een spe­ciale MCMoplossing te ontwerpen waarbij gebruik wordt gemaakt van de warmtebeeldcamera’s van FLIR.

Het gebruik van warmtebeelden is een effectieve manier gebleken om de conditie van machines te bewaken en mogelijke zwakke punten te detecteren voordat er daadwerkelijk storingen optreden. Zo kunnen warmtebeelden worden ingezet om belangrijke status- en slijtagekenmerken te beoordelen van elektrische en mechanische apparatuur die in gebruik is. Daarnaast zijn longitudinale temperatuurgegevens zeer waardevol voor preventieve onderhoudsprogramma’s.

Warmtebeelden zijn misschien wel de makkelijkste niet-invasieve manier om temperaturen te meten. Door mechanische onderdelen als motoren, lagers, warmtewisselaars, ven­tilatoren, luchtafvoerkleppen, leidingen en dergelijke te controleren op zogenaamde ‘hotspots’, komen zwakke punten die in de toekomst mogelijk tot problemen leiden, sneller aan het licht. Bovendien kunnen problemen zoals een ongelijkmatige belasting, overbelasting, losse kabels, verroeste klemmen of problemen met de warmteregeling sneller worden opgespoord met thermische scans van elektrische onderdelen als kabels, bedradingen, klemmen en bedieningspanelen.

Warmtebeelden maken deze anders onzichtbare problemen zichtbaar. Zo kunnen er corrigerende maatregelen worden genomen voordat er een catastrofale storing optreedt. De implementatie van warmtebeeldcamera’s om kritieke apparatuur te bewaken is daarom een zeer effectieve eerste verdedigingslinie tegen onverwachtse, ongeplande uitvaltijd.

De MCM-oplossing van MoviTHERM

MoviTHERM is een bevoegd distributeur, integrator, leverancier en productontwikkelaar van FLIR Systems. Het bedrijf levert warmtebeeldcamera’s en -oplossingen voor bewaking op afstand, geautomatiseerde beeldverwerking en niet-invasieve tests. MoviTHERM levert diensten aan sectoren zoals de ruimtevaart, algemene productie, staal, levensmiddelen, landbouw, olie & gas, automotive, wetenschap en papier & plastic. Om in te spelen op het toenemende gebruik van MCM voor storingsdetectie en preventief onderhoud, heeft MoviTHERM een instapklare, geïntegreerde systeemoplossing ontwikkeld. Dit geïntegreerde systeem voorziet in de specifieke behoeften voor industriële bewakingsinstallaties. Met een combinatie van geavanceerde warmtebeelden en beproefde kant-en-klare onderdelen biedt het MCMsysteem van MoviTHERM een betrouwbare manier om problemen vroegtijdig te detecteren – voordat ze kostbare en mogelijk kritieke apparatuurstoringen tot gevolg hebben.

MoviTHERM MIO – de intelligente I/O

Het MCM-systeem van MoviTHERM is gebaseerd op de intelligente MoviTHERM MIO I/O-module. Deze module verwerkt de temperatuurgegevens van warmtebeeldcamera’s en updatet analoge (4-20 mA) en digitale (relais)uitgangen in realtime. De MIO maakt gebruik van een geavanceerde ingebouwde architectuur om geluidsalarmen, waarschuwings­lichten, nummerzenders, generators voor sms-berichten, dataloggers of andere industriële standaardapparaten aan te sturen zonder dat hiervoor een speciale pc of PLC nodig is. Dankzij de ingebouwde online-configuratietool is het veel eenvoudiger om systemen in en af te stellen. Zodoende kunt u uw MCM-systeem binnen enkele minuten configureren en implementeren waar dit anders enkele uren zou kosten.

Automatiseringscamera’s

De MCM-oplossing van MoviTHERM is compatibel met diverse warmtebeeldcamera’s van FLIR. Ga voor meer informatie over warmtebeeld­camera’s of deze toepassing naar: www.flir.com/automation De getoonde beelden zijn wellicht niet representatief voor de daadwerkelijke resolutie van de getoonde camera. De beelden zijn uitsluitend bedoeld ter illustratie.

De FLIR AX8 is een warmtesensor en camera ineen. Door de combinatie van een warmtebeeldcamera en een digitale camera in een kleine, betaalbare behuizing, biedt de AX8 continue temperatuurmetingen en mogelijkheden om alarmmeldingen voor cruciale elektrische en mechanische apparatuur te beheren. De AX8 beschermt gebruikers tegen stroomuitval, serviceonderbrekingen en defecte apparatuur. De AX8 heeft een formaat van slechts 54 x 25 x 95 mm. Hierdoor kan hij eenvoudig in beperkte ruimtes worden geïnstalleerd, zodat de kwaliteit van cruciale elektrische en mechanische apparatuur continu kan worden bewaakt.

De FC-Series R bevat geïntegreerde, niet-invasieve temperatuurmetingsfuncties voor branddetectie, beveiliging en thermische bewaking van onderstations, afvalverwerkingsinstallaties en kostbare apparatuur. Ultramoderne beelddetails worden gecombineerd met ingebouwde videoanalyse. De FC-Series R biedt betrouwbare detectie en flexibele opties voor alarmmeldingen per e-mail, web of mobiele app, randopslag van afbeeldingen, digitale uitgangen of meldingen van VMS ­gebeurtenissen.

Vast gemonteerde warmtebeeldcamera’s zoals de FLIR A310 kunnen vrijwel overal worden geïnstalleerd om toezicht te houden op kritieke apparatuur en andere kostbare bedrijfsmiddelen. De camera’s dragen bij aan de bescherming van productielocaties en meten temperatuurverschillen, zodat beter kan worden beoordeeld hoe kritiek bepaalde situaties zijn. Zodoende kunnen gebruikers problemen zien voordat ze dure storingen veroorzaken. Uitvaltijd wordt voorkomen en de veiligheid van personeel wordt verbeterd.

De FLIR Network Video Recorder (NVR) toont rechtstreekse videofeeds van de FLIR warmtebeeldcamera’s op een videoscherm. Bovendien kan de NVR zodanig worden geconfigureerd dat ook waarschuwingen en alarmmeldingen op het scherm worden getoond. Wanneer de functie voor video-archivering is ingeschakeld, kunnen gebruikers enkele maanden aan videomateriaal intern opslaan. Zo krijgen ze een beter historisch overzicht en kunnen ze problemen goed analyseren. Als de NVR bovendien wordt verbonden met internet, is het bewakingssysteem vanaf elke locatie ter wereld toegankelijk via de FLIR Cloud-technologie. Alarmmeldingen en livebeelden kunnen zelfs op afstand worden geraadpleegd vanaf een pc, Mac, Android- of Apple iOS-apparaat waarop de gratis FLIR Cloud-app is geïnstalleerd.

De MCM-oplossing van MoviTHERM staat in verbinding met waarschuwingslichten, geluidsalarmen, nummerzenders, PLC-regelaars en alle andere denkbare elektrische apparaten of
regelapparatuur. De oplossing biedt u een overzichtelijk pakket met intelligente sensor­mogelijkheden, een ingebouwde gebruikers­interface/videowand en functies voor gegevensarchivering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.