Hightech met licht; fotonica blinkt uit in Nederland

Het Dutch Optics Centre (DOC) in Delft is het expertisecentrum voor hightech optica en optomechatronica in Nederland. Bij DOC, dat een initiatief is van TNO en TU Delft, zijn inmiddels 300 bedrijven aangehaakt om samen te werken aan het ontwikkelen en/of produceren van hightech optische en opto-mechanische producten en instrumenten. Dit is 80% van alle bedrijven die onder de noemer van fotonica actief zijn. DOC beschikt over veel kennis en kunde waarop de hele industrie, in binnen- en buitenland, een beroep kan doen. Een duidelijke en belangrijke schakel in de keten van internationale fotonica-hubs.

Internationale belangstelling en samenwerking

Een bewijs voor de prominente positie van DOC was het officiële bezoek van Bodo Ramelow, minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen aan het Dutch Optics Centre. Thüringen is de optica-hotspot van Duitsland. In aanwezigheid van de heer Ramelow tekenden ASML, Fraunhofer, Friedich-Schiller Universität Jena, TNO, TU Delft en Zeiss een Memorandum of Understanding. In deze intentieverklaring hebben ze vastgelegd dat ze naast gezamenlijke projecten ook gaan zorgdragen voor het opleiden én uitwisselen van fotonica-studenten. Haast is geboden, een opleidingsplan waarin de verschillende disciplines in de opto-elektronica beschreven staan, is in de afrondende fase.

Nieuwe, grote uitdaging

De fotonica-industrie groeit snel. De wereldwijde groei wordt geschat op 40% in de komende vijf jaar. Dit betekent dat er ook veel vraag is naar vakmensen. Daar wringt de schoen. Erik Ham van Dutch Optics Centre geeft aan dat deze enorme groei resulteert in een tekort aan ‘fotonisch’ opgeleide medewerkers. “De mogelijkheden zijn enorm en dat willen we waar maken. Met de overeenkomst gaan we dit probleem dus aanpakken.”

Bron: TNO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.