Machinevision en automatisering versmelten

Industriedeskundigen zijn het erover eens: het innovatiepotentieel van machinevisie voor geautomatiseerde productie zal alleen maar toenemen. “De OPC UA Vision specificatie die medio 2018 werd gepubliceerd, versnelt innovatie met machinevision”, zegt Florian Niethammer, Project Manager VISION. Hoe? Dat valt van 6 tot en met 8 november tijdens VISION 2018 in Stuttgart te zien.

Een taal voor 4.0

OPC UA Vision is een open, op ethernet gebaseerde standaard voor communicatie en gegevensuitwisseling in netwerksystemen. De nieuwe standaard wordt ondersteund door bijna alle automatiseringsfabrikanten en stelt machines in slimme fabrieken in staat om dezelfde taal te spreken. Dr. Christian Mosch van het VDMA Industrie 4.0 Forum beschrijft de betekenis van de norm als volgt: “Publicatie van de OPC UA Companion-­specificatie voor machinevisie is een belangrijke stap naar interoperabiliteit tussen fabrikanten onderling in de machinebouwindustrie. Industrie 4.0-communicatie zal in de toekomst worden gebaseerd op deze ontwikkeling en zal nog verder worden verbeterd.”

Snellere ontwikkeling voor meer efficiëntie

Volgens Dr. Horst Heinol-Heikkinen, voorzitter van het OPC UA Vision Initiative van de Duitse Engineering Federation (VDMA) en Managing Director van Asentics, is het grote voordeel voor gebruikers een eenvoudigere configuratie en integratie van vision in bestaande automatiserings­systemen. “Interoperabiliteit is de sleutel tot differentiatie van onze producten in een genetwerkte Industry 4.0-wereld”, stelt Dr. Heinol-­Heikkinen.

Karlheinz Hohm, vicepresident R & D Industrial Automation bij Isra Vision, ziet de huidige OPC UA Vision ontwikkelingen ook positief: “Eenvoudiger integratie van machinevisie in automatisering maakt productieprocessen efficiënter en flexibeler. Ook kunnen gebruikers hun productie sneller en eenvoudiger zelf automatiseren.” De VISION-exposant biedt al enkele
jaren plug & automate-producten aan voor eenvoudige integratie van machinevisie in automatisering en won hiervoor de Innovation Prize van de Duitse industrie in 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.