De opmars van embedded vision

Embedded visionsystemen zijn zich in hoog tempo blijven ontwikkelen en maken nu integraal deel uit van de machine vision-industrie. Ze zijn tegenwoordig een vaste waarde in het productassortiment van vele exposanten van VISION 2018. Ze openen deuren richting tot dusver onontwikkelde toepassingsgebieden en sluiten daarom perfect aan bij het motto van editie van dit jaar: VISIONAIR.

Christoph Wagner, Product Manager Embedded Vision bij MVTec Software, beschrijft de huidige ontwikkeling van embedded vision-systemen als volgt: “Voor veel toepassingen, helemaal als het om grotere aantallen gaat, wordt tegenwoordig gebruikgemaakt van embedded systemen, omdat dit veel voordelen heeft ten opzichte van de standaard pc-oplossingen. Denk aan een verminderd stroomverbruik, onafhankelijkheid van randapparatuur en ook de prijs in verhouding tot de vormfactor.” Het is een van de redenen waarom MVTec in HALCON 18.11 ook wordt geleverd als een standaardfunctie voor 64-bit ARM-platforms, waardoor nog meer embedded apparaten ‘uit de doos’ met HALCON werken. Uiteraard is versie 18.11 op VISION 2018 te proberen.

System-on-a-chip-technologie met meer intelligentie

Visionsystemen zijn een typisch voorbeeld van technologische convergentie tussen industriële toepassingen en de wereld van eindgebruikers. “De ARM-gebaseerde system-on-a-chip (SoC) -oplossingen worden steeds efficiënter en kunnen zich steeds beter meten aan X86-­architecturen die de industrie momenteel nog domineren. Dit geldt vooral voor wat betreft de prijs-/prestatieverhouding”, aldus Gerrit Fischer, hoofd Product Market Management bij Basler. Tijdens VISION 2018 zal zijn bedrijf een embedded vision development kit presenteren die verschillende componenten combineert. Denk aan een dartcameramodule met BCON voor een MIPI-interface, een Snapdragon 820 ARM-processor en de pylooncamerasoftwaresuite.

De trend wordt ook onderschreven door Frans Vermeulen, hoofd verkoop en marketing bij Active Silicon: “We verwachten dat consumentenconsoles en off-the-shelf-technologie in toenemende mate in ingebedde systemen zullen worden geïntegreerd.” Tijdens VISION 2018 presenteert Active Silicon een eigen beeldverwerkingsunit: een geïntegreerde visioncomputer die speciaal is ontwikkeld voor integratie in een industrieel of een medisch OEM-apparaat.

‘Heterogene systemen’ is hoe Jan-Erik Schmitt de huidige embedded vision trend noemt. De Sales Manager van Vision Components licht toe: “Je praat feitelijk over een combinatie van verschillende rekeneenheden. Onze op Linux gebaseerde lijncamera’s zijn bijvoorbeeld gebaseerd op een system-on-a-chip architectuur met een dual-core ARM-processor, maar beschikken ook over een FPGA.” Hoofd van IP & Business Development bij Framos Christopher Scheubel ziet nog een belangrijke trend in embedded vision: “De ontwikkeling is niet alleen gericht op volledige inbedding, maar ook op intelligentie om apparaten onafhankelijk te laten beslissen zonder menselijke interactie. Autonome voertuigen, servicerobots in de industrie en het huishouden, en drones zijn slechts enkele voorlopers van deze embedded toepassingen.”

De toekomst van embedded en smart

“Embedded visionsystemen zullen waarschijnlijk in tal van sectoren de overhand nemen, maar vooral in de industriële productie. Hierbij zal de omschakeling van traditionele productie naar nieuwe 4.0 productieconcepten bovendien om meer intelligentie vragen”, benadrukt Holger Wirth, Vice President R&D Automation bij ISRA Vision. Een inschatting die ook gedeeld wordt door Paul Maria Zalewski van Allied Vision: “Vooral op de twee verticale markten van fabrieksautomatisering en intelligente verkeerssystemen, zien we een verschuiving richting embedded vision omdat de prijsdruk voor de fabrikanten van deze systemen toeneemt. Bovendien verwachten hun klanten steeds compactere visionsystemen.” Er zijn echter ook andere marktsegmenten met veel groeipotentieel. Service robotica of domotica voor slimme huizen en gebouwen bijvoorbeeld.

Intelligente verkeerssystemen, die opnieuw een belangrijk gespreksonderwerp zullen zijn op VISION 2018 – en zijn ondergebracht onder de ‘Smart Cities paraplu’ – worden beschouwd als een van de belangrijkste groeiaanjagers voor embedded vision. Hierbij kan gedacht worden aan een geautomatiseerde toewijzing van parkeerplaatsen voor vrachtwagens op basis van embedded vision. VISION-exposant Vision Components heeft software voor automatische kentekenherkenning om dergelijke toepassingen te realiseren. “Embedded visionsystemen komen echt tot hun recht in IoT-omgevingen en in verbonden systemen. We zien een enorm potentieel voor thuissystemen, robotica, automotive, retail en surveillance”, stelt Christopher Scheubel van de firma in kwestie.

Stemmer Imaging wil niet alleen beperkt zijn tot individuele toepassingsgebieden: “Porting van de 2018-versie van onze Common Vision Blox softwarebibliotheek voor op ARM gebaseerde platforms die onder Linux draaien, maakt het voor veel toepassingen mogelijk om pc-systemen eenvoudig te vervangen door nieuwe embedded oplossingen. Deze nieuwe flexibiliteit eist naturlijk wel dat ook de gebruikte embedded technologie individueel moet worden afgestemd op prestatievereisten, ruimtevereisten en andere randvoorwaarden”, aldus Peter Keppler, Director Corporate Sales.

Interfaces

Op het gebied van interfaces ziet Allied Vision een trend naar cameramodules die MIPI CSI-2 ondersteunen. Deze standaard, die al wordt gebruikt in mobiele apparaten, vormt een basis voor het standaardinitiatief ‘Industrial Embedded Vision Interface’ van de European Machine Vision Association (EMVA). ISRA Vision brengt ook standaard industriële interfaces gebaseerd op ethernet op de markt. “Dankzij het gebruik van standaard interfaces op basis van ethernet, bijvoorbeeld industrial ethernet, wordt integratie steeds gemakkelijker voor klanten”, zegt Wirth. Zijn bedrijf zal daarom een nieuwe embedded camera presenteren voor robotgeleiding en 3D-positiedetectie. Naast Industrial Ethernet worden ook OPC-UA en WLAN ondersteund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.