Licht voor krachtige machinevision

Zoals gebruikelijk zijn op VISION 2018 tal van toonaangevende belichtingsfabrikanten te vinden. De organisatie verwacht ook voor deze technologie veel noviteiten. Met name het onderwerp hyperspectrale beeldverwerking heeft innovatie een flinke impuls gegeven en de deur opengezet naar volledig nieuwe toepassingsgebieden.

Vraag naar speciale op LED’s gebaseerde lichten

Hyperspectrale beeldverwerking kan worden gebruikt om de chemische samenstelling van objecten te detecteren en zo bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen kunststoffen die aan de buitenkant erg op elkaar lijken. De juiste belichting is essentieel voor dit soort systemen. “Vooral gebruikers op het gebied van voedselinspectie wachten met smart op speciale multispectrale of hyperspectrale lichtsystemen op basis van LED’s”, zegt Sophie Perrot, een belichtingsexpert bij Stemmer Imaging. “De bestaande systemen werken met halogeenlampen die veel warmte produceren, wat een belemmering is voor multispectrale machinevision in de voedingsmiddelenindustrie. LED-gebaseerde verlichting zal het toepassingsgebied van machinevisionsystemen flink vergroten, vooral in dit segment.“

Trend naar klantspecifieke aanpassingen

LED-lampen zijn al jarenlang ingeburgerd als technologische basis voor de belichting van testobjecten. John Thrailkill, medeoprichter en CEO van Advanced Illumination, is echter van mening dat hier behoefte aan optimalisatie bestaat. “Er is met name een gebrek aan individuele optische en mechanische ontwerpen voor klantspecifieke toepassingen”, vindt hij. Een groot aantal eindklanten wil licht van een hogere intensiteit voor een lagere prijs, en bovendien meer integratiegemak. Maar volgens Thrailkill gaan de verwachtingen van OEM’s eigenlijk nog een stap verder.
“De belangrijke factoren omvatten klantspecifieke aanpassingsmogelijk­heden in de belichtingsgeometrie, verschillende bedieningsmogelijk­heden en snelle levertijden voor diverse golflengten.
Daniell Haug, Product Manager bij Falcon Illumination, onderstreept dit. “Tegenwoordig eist men vooral een hogere vermogensdichtheid, omdat snellere productieprocessen kortere belichtingstijden nodig hebben, maar wel evenveel licht. Dat betekent dus een hogere lichtsterkte.” Falcon Illumination en andere fabrikanten maken daarom gebruik van krachtigere LED’s met flitsbesturing. Volgens Haug kunnen lichtintensieve LED’s door de controllers kortstondig worden ‘overstuurd’, wat een hogere lichtopbrengst oplevert. Hiermee wordt een lichtintensiteit bereikt die een tot acht keer hoger ligt dan die van standaard-LED’s.

Alternatieven voor LED’s

Alternatieven voor LED-verlichting zijn nodig als er met zichtbaar licht geen beeldverwerking mogelijk is. Een mogelijkheid die aan terrein wint is om het dan te zoeken in een deel dat zich buiten het zichtbare spectrum bevindt: ultraviolet of (nabij)infrarood bijvoorbeeld, in combinatie met camera’s die extra gevoelig zijn in hetzelfde gebied. In toenemende mate worden echter ook lasers als belichtingstechnologie ingezet. “Ook hier nemen de eisen toe”, zegt Jochen Maier, hoofd van de Optosystems-­divisie bij Laser Components. “Met lijnlasers verwachten gebruikers een steeds hogere projectiekwaliteit. De belangrijkste eigenschappen zijn minder diffuus licht en minder interferentie in de lijn. Een homogene stroomdistributie wordt tegenwoordig eigenlijk al als vanzelfsprekend beschouwd. Ook zijn er soms krachtige lasermodules nodig voor korte blootstellingstijden. En er is een groeiende vraag naar slimme huisvestingsoplossingen voor eenvoudige integratie bij de klant.

Intelligente belichting – een stap richting Industrie 4.0

Een andere trend op het gebied van belichtingstechnologie is intelligent licht. Het doel hier is om optimaal gebruik te maken van de reserves van belichtingssystemen en ze zo efficiënter en economischer te gebruiken. “Intelligente belichting kan worden gebruikt om belichtingssystemen te monitoren en zet daarmee een stap in de richting van Industrie 4.0”, zegt Sophie Perrot van Stemmer Imaging. “Omdat de technische eigenschappen en de dynamische applicatiedata van de belichting permanent beschikbaar zijn, kan de gebruiker tijdig worden geïnformeerd over het verminderen van verlichtingsniveaus of andere belangrijke verande­ringen.” Bedrijven als Stemmer Imaging, die sinds de première in 1988 op VISION hebben geëxposeerd, bieden intelligente belichtingssystemen met Triniti-technologie. Deze is in samenwerking met belichtingsfabrikanten zoals CCS, Metaphase en Smart Vision Lights ontwikkeld door Gardasoft. De technologie wordt ook door een groot aantal software­partners ondersteund en het stelt de gebruikers in staat om hun belichtingsstrategie gemakkelijker te optimaliseren met een stabielere helderheid over een langere periode. Dit leidt dan weer tot efficiëntere productiemachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.