Whitepaper robotics: praktische tips bij aanschaf en plaatsing

Robots worden steeds vaker toegepast binnen de industrie, ter vervanging van werknemers of om juist met werknemers te kunnen samenwerken. Een robot is een machine en moet als zodanig beschouwd worden, en aan machines worden veiligheidseisen gesteld vanuit de Machinerichtlijn Het is voor afnemers van de industriële robots niet altijd duidelijk waar op moet worden gelet bij de aanschaf en het gebruik van zo’n machine. Vaak gaan die afnemers er van uit dat de aangebrachte CE-markering terecht is aangebracht, maar het komt ook voor dat de afnemer onvoldoende kennis heeft, of een blindelings vertrouwen.

Whitepaper Robotics

De normcommissie ‘Robotics’ van de NEN heeft een whitepaper opgesteld die afnemers van industriële robotsystemen een helder beeld geeft van de eisen die aan dit soort systemen worden gesteld. De whitepaper geeft een aantal praktische tips en er wordt op aandachtspunten gewezen die spelen rond de aanschaf en de plaatsing van industriële robotsystemen in een productieomgeving. De whitepaper is bedoeld als praktisch handvat en niet als een volledig compleet naslagwerk.

De whitepaper informeert over:

  • de overkoepelende CE-markering en hoe deze wordt opgebouwd;
  • de afspraken vooraf bij de aanschaf van een industrieel robot / robotsysteem;
  • wat een gebruiker kan controleren tijdens een afnametest;
  • welke vragen er gesteld kunnen worden aan de fabrikant om te controleren of deze nagedacht heeft over de veiligheidseisen vanuit de diverse normen;
  • aantal praktische tips/vuistregels voor veilige toepassing van industriële robots.

Download whitepaper Robotics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.