Machineleveranciers omarmen cobots

Vanaf de TechniShow maakten meerdere machineleveranciers de vertegenwoordiging van een cobotlijn bekend. Het aanbod op het gebied van cobots (collaborative robots) is in dit jaar in snel tempo toegenomen. Ook machineleverancier Dormac maakte deze maand bekend het dealerschap van cobots van Doosan Robotics te gaan voeren. Het Open Huis van 22 en 23 november van Dormac vormde daarvan de aftrap. Machineleveranciers zien de inzet van cobots als een perfecte aanvulling op de automatiseringsmogelijkheden voor machinebelading. “Maar de toepassingsmarkt voor cobots is natuurlijk veel groter”, licht de enthousiaste directeur van Dormac toe. “We gaan daarvoor met onze afdeling Dormac Productie Automatisering een apart verkoop- en serviceapparaat opzetten.”

Dormac presenteerde, als dealer van Doosan Machine Tools, de nieuwste Doosan productiesystemen op het gebied van draaien en frezen. Dat automatisering daarbij een dominante plek innam werd mede bepaald door de presentatie van diverse oplossingen van automatische machinebelading en introductie van het complete cobot programma van Doosan Robotics.

Duurzaam product

Binnen het aanbod van cobots op de markt nemen die van Doosan Robotics een onderscheidende plek in. Dormac directeur Joost Verschure: “Het belangrijkste verschil is dat de motor uitschakelt zodra de krachtsensor weerstand voelt, terwijl andere cobots werken met een rem. Op het moment dat de cobot weerstand voelt, wordt de motor afgeremd maar blijft er spanning op staan. Zo’n rem is een kostbaar slijtdeel. Doosan Robotics schakelt de motor af, zodat deze niet langer wordt belast. Dit zorgt voor een langere levensduur en een hogere nauwkeurigheid, ook na vele jaren intensief gebruik. Daarnaast zet Doosan Robotics hoogwaardige materialen en onderdelen in om de cobots robuuster te maken voor een industriële omgeving.

De Doosan Robotis cobots zijn voorzien van een coating die goed bestand is tegen onder andere de koelsmeermiddelen in een CNC-bewerkingsmachine. Elke robot heeft zes krachtsensoren geïntegreerd. Het programmeren verloopt via zelf ontwikkelde software die zeer intuïtief is en werkt op een ipad achtige tablet.”

Eenvoudige programmering

Cobots zijn makkelijk te programmeren dankzij het feit dat de cobotarmen makkelijk handmatig naar een positie kunnen worden bewogen en daarmee een compleet pad kan worden vastgelegd. René Zwart, automatiseringsspecialist binnen Dormac Productie Automatisering: “Doosan Robotics is daarbij nog een stapje verder gegaan, door voor de meest voorkomende handelingen de software te voorzien van voorgeprogrammeerde blokken. Daarmee wordt het niet alleen een stuk eenvoudiger een programma op te zetten, maar ligt de winst vooral in de kortere programmeertijd. Deze generatie cobots maken het dus steeds makkelijker om ze in te zetten voor een kleine repeterende klus.”

Hoge gevoeligheid

De cobots van Doosan Robotics hebben een hoge functionele veiligheid dankzij de inzet van gevoelige koppelsensoren, hebben een uiterst nauwkeurige krachtregeling en zijn dankzij het robuuste softwareplatform uiterst betrouwbaar. De cobots van Doosan Robotics zijn daarmee in staat om complexe taken uit te voeren binnen zowel een ‘bemande’ als een ‘onbemande’ productieomgeving.

Brede markt

Verschure ziet met de cobots van Doosan Robotics veel mogelijkheden in andere markt segmenten dan de verspanende industrie. “Omdat de cobots breed inzetbaar zijn, zullen de cobots ook bij andere toepassingen zoals de agrarische industrie, voedingsmiddelenindustrie, verpakkingsindustrie en kunststofindustrie worden ingezet. Naast de eenvoudige programmering maakt het grote aanbod van grijpersystemen het mogelijk om snel en eenvoudig een applicatie voor een automatiseringstoepassing te maken. De eenvoud van het concept maakt het mogelijk om zelf een applicatie samen te stellen en online losse grijpers en hulpstukken te kopen. De markt is nu nog afwachtend, maar zal met een verwachte groei van 25% per jaar een snelle opmars gaan maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.