Veel hightech innovaties op derde AgriFoodTech

Op 12 en 13 december vond voor de 3e keer de door Mikrocentrum georganiseerde vakbeurs met congres, AgriFoodTech, plaats. Ruim 1.500 bezoekers bezochten de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch en vonden hier een compleet overzicht van de laatste hightech en ICT innovaties met focus op effectievere, efficiëntere en duurzamere voedselproductie. 

“AgriFoodTech was wederom hét jaarlijkse moment waar bedrijven uit de hightech industrie en AgriFood elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en netwerken. Dit werd gerealiseerd door de ruim 110 exposanten, 60 sprekers en diverse activiteiten en side-events. Dat AgriFoodTech inmiddels na 3 edities tot over de grenzen reikt, bleek uit het feit dat er bijna 60 nationaliteiten vertegenwoordigd waren”, aldus Timo van Leent, Manager van AgriFoodTech. “Wij slagen er steeds beter in om tal van kleine en grote activiteiten/bijeenkomsten plaatst te laten vinden tijdens AgriFoodTech. Dit door samenwerking met de diverse partners. Dit willen we in de toekomst graag verder uitbouwen!”

Precisielandbouw 2.0

Ter afsluiting van het programma Precisielandbouw 2.0 vond op woensdag 12 december het eindsymposium plaats. In dit symposium stond de bijdrage van precisielandbouw aan de verduurzaming van de agrarische sector en de voordelen voor telers en loonwerkers centraal. Diverse sprekers deelden de uitkomsten van projecten uit het programma. Hierbij werd ook de verbinding gelegd met nog lopende programma’s als Data Intensive Smart Agrifood Chains (DISAC) en de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

Slimme, autonome kassen steeds meer realiteit

Kassen en indoor farming bieden de mogelijkheid om groente en fruit sneller, veiliger en duurzamer te produceren. Dit vraagt om een toename aan slimme kassen, die (grotendeels) autonoom werken en zijn uitgerust met slimme sensoren en artificial intelligence oplossingen. Het ontwikkelen van de benodigde technologie is een grote uitdaging. Dit jaar gingen 14 teams deze uitdaging aan tijdens de Autonomous Greenhouse Challenge. Op 12 december vond de finale plaats waarin de top vijf teams streden voor de winst.

Meer voedsel op minder land

Met de eerste tekenen van een klimaatverandering, een bodem die uitgeput raakt en een verlies aan biodiversiteit, is een omslag in de landbouw noodzakelijk. Een grote uitdaging voor Brabant, waar agrifood de één na grootste economie is. Op woensdag 12 december organiseerde de provincie Noord-Brabant een talkshow over dit onderwerp. Na een inspirerende inleiding van Hidde Boersma volgde een goed gesprek over agrifood. Onder leiding van Anne-Marie Fokkens sprak gedeputeerde Bert Pauli (Economie en Internationalisering) met Johan van Arendonk (Hendrix Genetics), Guus van Roessel (Lely), Kees Aarts (Protixs), Peter Vermeij (Landbouwraad Berlijn) en Anne Bruinsma (Farmhack) over deze uitdagingen en mogelijke oplossingen.

De volgende editie staat gepland op 11 en 12 december 2019. Via de website www.agrifoodtech.nl blijft u op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.