Voor het eerst vijfcijferige bezoekersaantallen

Vision zit in de lift. Op Vision 2018 dat onlangs in Stuttgart plaatsvond, was het duidelijk te zien. Met als titel ‘Be a visionair’ trok de beurs voor het eerst een vijfcijferig bezoekersaantal: 11.106 om precies te zijn. Dat komt neer op een stijging van 14 procent. Het is in lijn met de getallen van de VDMA, die er zoals gebruikelijk hun marktinzichten delen. De grote trends? Naast trends als embedded en deeplearning waren er ook enkele interessante sensorontwikkelingen te vinden. Een daarvan won er zelfs een Award.

Eigenlijk is het van de zotte. Een vakgebied dat zo veel te bieden heeft is blij met 10.000+ bezoekers. Helemaal als je je bedenkt dat we het over drie dagen hebben, dat VISION maar eens in de twee jaar is, dé grootste visionbeurs van Europa is en een beursje als Cebit met 100.000+ bezoekers per jaar onlangs besloot de handdoek in de ring te gooien. Te weinig mensen vonden ze. Tegelijkertijd biedt dit natuurlijk enorme kansen voor degene die besloten wel naar Stuttgart af te reizen. Zij hebben – in tegenstelling tot hun afwezige concurrenten – de kans hun automatisering de beste ogen ter wereld te geven. En die zien tegenwoordig veel meer dan je op het eerste oog zou verwachten.

Goed ingebed

Een van de onmiskenbare visiontrends voor 2018 is embedded en vreemd is dat niet. Helemaal als het om grotere aantallen gaat zijn er voordelen ten opzichte van de standaard pc-oplossingen. Dit komt omdat ARM-gebaseerde system-on-a-chip systemen steeds efficiënter worden en zich beter kunnen meten aan X86-architecturen. Embedded systemen verbruiken minder stroom en zijn onafhankelijk van randapparatuur. Voor fabrieksautomatisering en intelligente verkeerssystemen zijn het echter vooral prijs en vormfactor die maken dat er in deze sectoren steeds vaker een beroep op embedded wordt gedaan. Maar ook voor servicerobots en domotica is embedded interessant.

Op VISION 2018 waren vele embedded voorbeelden te zien. Zo toonde Basler een Embedded Vision Development Kit met een Qualcomm’s ARM-based SoC en geïntegreerde ISP (Image Signal Processor) en een 5 megapixel dart cameramodule met BCON voor MIPI interface. Een hele mond vol die luistert naar de naam Snapdragon 820. Maar ook op software gebied waren er voldoende ingebedde oplossingen te vinden. Uiteraard draaide de nieuwe versie van Halcon (18.11) overuren, maar was er bijvoorbeeld ook een demo van Stemmer Imaging. Hier sprak een embedded vision systeem middels Common Vision Blox met een B&R PLC OPC UA. Over standaarden gesproken: de EMVA (European Machine Vision Association) presenteerde onder andere een nieuwe werkgroep genaamd ‘Industrial Embedded Vision Interface’. De werkgroep, waar je via LinkedIn lid van kunt worden, houdt zich bezig met de standaardisatie van communicatie tussen sensor- en
cameramodules met embedded PCB’s. Ze beginnen met MIPI CSI (veel gebruikte standaard voor mobiele apparaten en auto’s) en SLVS-EC (Scalable Low Voltage Signaling Embedded Clock van Sony, ook veel gebruikt).

Pixelpolarisatie

Een van de meest in het oog springende innovaties die we als redactie op de beurs tegen kwamen, is de nieuwe MX250MZR sensor van Sony. Deze 5 megapixel global shutter Pregius sensor heeft een polarisatiefilter voor vier richtingen (0, 45, 90, 135) op elke pixel geïntegreerd. De sensor kan daardoor de hoek en intensiteit van gepolariseerd licht in elke oriëntatie voor het hele field of view bekijken. De voordelen van deze ‘on-sensor’-polarisatie worden vooral duidelijk wanneer je de sensoren gebruikt met speciaal door Sony ontwikkelde SDK’s. Want door de polarisatie-informatie uit elke pixel te onttrekken en deze vervolgens op een slimme manier te visualiseren is het bijvoorbeeld nodig om vervelende reflecties weg te halen om krasjes op een lak of voor het oog onzichtbare barstjes in glas weer te geven. Je zou het ook kunnen gebruiken om in de auto te kijken – jawel big brother heeft er weer een tooltje bij – om te zien of iedereen zijn gordel wel om heeft. Maar de meest indrukwekkende toepassing? Het zichtbaar maken van materiaalspanningen op basis van vision. Om dit te demonstreren had Sony een blokje plexiglas in een bankschroef gezet. Door vervolgens roterend gepolariseerd licht op het blokje te projecteren en de polarisatie van het gereflecteerde licht te visualiseren met behulp van kleurcodes, zag je een plaatje dat wel erg veel weg had van de uitkomsten van een eindige elementen analyse. En werden de ‘duimschroeven’ aangedraaid? Dan waren de spannigseffecten in realtime op een beeldscherm te volgen. Het blokje zelf toonde geen enkele vervorming.

VISION Award 2018

De jury van de gebruikelijke VISION Award, die ooit nog door het Nederlandse Adimec mee naar huis genomen mocht worden voor hun CoaXpress vinding, gaf deze echter niet aan pixelpolarisatie. Deze ging naar Photoneo uit Slovakia met hun PhoXi 3D-camera. Volgens de jury is er voor de 3D-camera – waarvan het meetprincipe is gebaseerd op hun gepatenteerde Parallel Structured Light technologie – een enorm marktpotentieel. Dankzij een eigen ontwikkelde CMOS Sensor kunnen bewegende onderdelen ook met een snelheid van 40 meter per seconde in hoge resolutie worden bekeken. Hiertoe wordt volgens de winnaar gebruikgemaakt van eigen ontwikkelde code die diep in de beeldsensor ingrijpt en echte pixelmetingen. Het gevolg is een tien keer zo hoge resolutie en precisie dan eerdere op de markt zijnde systemen. Volgens de jury wordt daarmee een technologiegat gedicht dat nodig gedicht moest worden: een zeer precieze 3D-scan van grote werkgebieden in combinatie met snelle motion.

VDMA getallen

Visionmarkt Duitsland in 2017: +17.5%
Componenten: +24%
Camera’s: +28%
Visionsystemen: +13%
Automotive nog steeds grootste sector:
19% aandeel
Verwachtte omzet Duitse visionmarkt:
2,6 miljard euro in 2018

Beursgetallen Vision 2018 (28ste editie)

Aantal bezoekers: 11.106 (+14%)
Aantal buitenlandse bezoekers: bijna de
helft (47%)
Aantal exposanten: 472 (twee jaar
geleden 440) uit 31 landen
Volgende editie: 10-12 november 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.