NASA sponsort Nederlands robotteam

Eind maart reisde een gemotiveerd Team Rembrandts (4481) af naar Richmond in Virginia voor de spannende ‘regionals’ van de FIRST Robotics Competition 2015. En niet voor niets zo bleek. In tegenstelling tot vorig jaar plaatste de enige Nederlandse deelnemer zich rechtstreeks voor het WK in St. Louis later dit jaar. En wederom ontvingen zij de Alliance and Engineering Inspiration Award. Voor deze prestatie stelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA 5.000 dollar ter beschikking.

Het was een groep van zo’n 40 studenten die in het vliegtuig naar Amerika stapte om deel te nemen aan een van de kwalificatietoernooien voor het WK van de FIRST Robotics Competition 2015. Vorig jaar wist Team Rembrandts zich niet rechtstreeks te plaatsen, maar kreeg het dankzij een Alliance and Engineering Inspiration Award toch een felbegeerd ticket voor het WK in St. Louis. Dit jaar kregen ze de Award nog een keer, maar was ook rechtstreekse plaatsing geen probleem. Geen kleine opgave, aangezien de voorronde in Richmond met 64 deelnemende teams één van de grotere regionale voorselecties was in de VS.

FIRST Competities

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science) is een Amerikaanse organisatie de zich inzet voor een wereld waarin wetenschap en technologie weer sexy zijn en waar jonge mensen dromen de nieuwe helden van de techniek te worden. Door middel van mentor-gebaseerde programma’s ontwikkelt de jeugd vaardigheden als zelfvertrouwen, communicatieve vaardigheden en leiderschap. Een van de langstlopende instrumenten hiervoor is de First Robotics Competition, die in Amerika enorm populair is. In Nederland is FIRST vooral bekend van de Junior Lego League, de Lego League en de FIRST Tech Challenge. En hoewel de Robotics Competition in eigen land niet wordt gehouden, hebben we sinds 2012 wel een Nederlands team dat zich met ‘de grote spelers’ in Amerika bemoeit en ook actief is om de robotcompetitie naar Europa te halen.

Opdrachten

FRC wordt gespeeld met manshoge robots op een speelveld ter grootte van een volleybalveld. Elk jaar moeten er andere opdrachten worden uitgevoerd, waarbij ook allianties met andere teams worden aangegaan. Dit jaar was de opdracht Recycle Rush. De robot moet allerlei kratten en containers zo snel en goed mogelijk op de voorgeschreven wijze verzamelen en opstapelen. De bekendmaking is traditioneel pas in januari, zodat teams slechts 6 weken hebben om hun robot te ontwerpen, te bouwen, te programmeren en te testen.

De teams bestaan uit middelbare scholieren, studenten en mentoren. Naast het bouwen van de robot verrichten zij onder andere PR- en sponsoractiviteiten. Sommige teams bestaan uit meer dan 50 personen. Teams worden ondersteund door mentoren zoals leraren en experts uit het bedrijfsleven. Team Rembrandts heeft een uniek mentor-programma waar ouderejaars studenten de rol van mentor vervullen. Samen met de mentoren wordt door de studenten intensief contact gelegd en onderhouden met participerende bedrijven.

Succesvolle kwalificatieronde

Het team behaalde in de finale een zwaar bevochten 2e plaats. Daarnaast veroverde Team Rembrandts de Engineering Inspiration Award. Met deze onderscheiding kwalificeerde Team Rembrandts zich voor het WK dat later dit jaar wordt gehouden in St. Louis. Deze onderscheiding was voor NASA aanleiding om de inschrijving ter waarde van 5.000 dollar voor hun rekening te nemen. De Engineering Inspiration Award staat voor: ‘It celebrates outstanding success in advancing respect and appreciation for engineering within a team’s school and community. Inspiring others to respect science and technology requires passion, knowledge and commitment’.

Dankzij diverse sponsors en de eigen kosten die door de deelnemers werden gedragen, kon Team Rembrandts deelnemen aan de regionale kwalificatiewedstrijden in Richmond.

Team Rembrandts

Team Rembrandts, ofwel team 4481, is een team uit Eindhoven waarin circa 35 studenten van Fontys Hogeschool Engineering en een vijftal leerlingen van het Zwijsencollege uit Veghel samen met mentoren en eindejaarsstudenten samen een robot bouwen. Het verhaal van Team Rembrandts begint in 2011 door een ontmoeting met The Nasa Knights (team 122) in St. Louis. De interesse voor deelname aan de First Robotics Competition was gewekt, maar had nog wel wat bureaucratische haken en ogen: deelname moest in het schoolsysteem worden ingepast zodat niet alleen onderdelen voor de robot konden worden aangeschaft, maar studenten ook studiepunten konden verdienen met de deelname aan dit spraakmakende robotevenement. Eind 2012 was het dan eindelijk zover, er kon worden gestart met de bouw voor hun eerste FRC-project van 2013: The Ultime Ascent. Hoewel deze beproeving geen podiumplek oplevert, was dat dus wel het geval voor de opdracht Areal Assist in 2014 en dit jaar dus voor de opdracht Recycle Rush.

Recycle Rush 2015

Recycle Rush is een spel dat door twee allianties van elk drie robots wordt gespeeld. Robots scoren punten door kratten op een platform te stapelen, hier prullenbakken op te zetten en vervolgens een berg ‘noodles’ weg te werken die afval voorstellen. Om bij het thema te blijven moeten alle onderdelen hergebruikt of gerecycled zijn of worden aan het einde van het FIRST seizoen.

Elke Alliance strijdt in hun eigen 26 ft bij 27 ft zijde van het speelveld. Elke wedstrijd begint met een 15 seconde durende autonome periode waarin robots onafhankelijk van hun bestuurder hun werk doen. Gedurende deze periode proberen robots punten te verdienen door zichzelf, de gele kratten en de recycle bakken te bewegen in het gebied tussen de scoring platformen en de zogenoemde Auto Zone.

Gedurende de overige twee minuten en 15 seconden van de wedstrijd - wat de Teleop Periode heet, worden robots op afstand bestuurd door studenten die achter een muur aan de achterzijde van het veld staan. Teams binnen een alliantie werken samen om zoveel mogelijk kratten op hun scoring platform te plaatsen. Allianties kunnen extra punten verdienen als recycle bakken op de kratten worden geplaatst, waarbij hogere stapels meer punten opleveren.

Allianties kunnen ook punten verdienen door vuil in vuilnisbelt zone in het midden van het veld te verwerken, of door dit in of op de recycle bakken te plaatsen. Allianties die afval aan het einde van de wedstrijd onverwerkt aan hun zijde van het veld laten liggen, geven op die manier punten aan de tegenstanders.

Allianties hebben de mogelijkheid om samenwerkingspunten te verdienen door een goede coördinatie met de alliantiepartners. Samenwerkingspunten worden toegekend als er tenminste 4 gele kratten gelijktijdig op het platform hebben staan. Deze worden verdubbeld als deze vier samen één stapel vormen.