NEW Industries biedt nieuw podium voor industriële startups

Startup

Eind mei was Nederland in de ban van startups en unicorns. Apple CEO Tim Cook, Uber baas Travis Kalanick en Airbnb man Nathan Blecharczyk waren slechts enkele van de high-profile deelnemers die tijdens het StartUp Fest door Neelie Kroes aan de tand gevoeld werden. Inmiddels lijkt het startupstof gedaald en breekt voor de overlevenden de minstens zo lastige scale up fase aan. Gelukkig is er ook een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Zo geeft Kroes het stokje over aan Prins Constantijn van Oranje en organiseert NEW Industries een nieuw platform voor startups in de industrie.

“Ik dacht te weten wanneer de eerste iPhone gemaakt werd, Maar dat Rembrandt er al een schilderde, dat wist ik nog niet”, grapt Cook als Neelie Kroes hem een schilderij van de Nederlandse meester toont. Maar er zijn ook serieuze vragen voor de Apple roerganger. Wat belangrijk is voor een startup bijvoorbeeld. En waar de kansen voor Europa liggen. “Als Apple hebben we met onze appstore natuurlijk een fantastisch afzetkanaal. En ook de nodige tools die startups helpen met het vermarkten van producten, zodat zij zich kunnen concentreren op hun corebusiness. Die focus is ontzettend belangrijk voor succes.”

Tim Cook (Apple): “Focus, investeer in mensen en omarm diversiteit”

Amerikaanse helden

Het gebeurt niet vaak dat Cook en andere Silicon Valley helden gezamenlijk in Nederland het podium betreden. Maar de aanleiding is dan ook een bijzondere: StartUp Fest Europe. Tijdens haar Europese voorzitterschap wil Nederland laten zien dat het een innovatieland bij uitstek is. Ook wil het startups, investeerders en talent bijeenbrengen om mogelijk een steentje aan de unicorns van morgen - bedrijven die op de beurs meer dan een miljard dollar waard zijn - bij te dragen. In bijna alle Nederlandse steden en regio’s is het een week lang feest en wordt alles uit de kast gehaald om je juiste match te maken. Met het uitnodigen van de ‘Fantastic Four’ ben je in elk geval verzekerd van aandacht. Bovendien helpt het Amerikaanse perspectief met de eigen positiebepaling. “Startups moeten zich realiseren dat ze niet alleen aan de buren leveren, maar dat de hele wereld hun potentiële afzetgebied is. Dit is waarom diversiteit binnen bedrijven zo belangrijk is.” Cook vindt het investeren in mensen sowieso een groot goed. Zij maken het verschil. “Een Chinees gezegde zegt dat wie een jaar wil oogsten het beste graan zaait. Tien jaar? Plant dan bomen. Maar voor 100 jaar moet je in mensen investeren. Ik denk dan ook dat het heel belangrijk is dat programmeren als basisvak in het onderwijs komt.” En hoe ziet hij Europa? “Europa is heel goed in het verzorgen van een ‘level playing field’ en het zorgen dat spelregels niet tijdens het spel worden veranderd. Dat is belangrijk voor het aantrekken van investeringen. Uitdagingen zijn er ook. De gezondheidszorg en het milieu bijvoorbeeld. Maar hier liggen ook enorme kansen voor startups, ook voor het ontwikkelen van apps op enterprise niveau. Want daar is de ‘apprevolutie’ van 2008 eigenlijk pas net begonnen.”

Neelie Kroes (Start up Delta): “Ben niet bescheiden, durf groot te denken en durf te falen”

Troonopvolging

StartUp Fest Europe was naar voorlopig eigen zeggen het laatste wapenfeit van een onvermoeibare Neelie Kroes. De vrouw die als Eurocommissaris zonder blikken of blozen Microsoft een miljardenboete oplegde, de basis legde voor netneutraliteit in Europa en verantwoordelijk was voor het verdwijnen van Europese roamingkosten, was als baas van de Europese digitale agenda met SPARC ook geen onverdienstelijk robotambassadrice. Niet verwonderlijk dus dat ze haar rol als kartrekker van Startup Delta met verve vervulde en hele flinke te vullen zevenmijlslaarzen achter laat voor de troonopvolging. Prins Constantijn van Oranje laat echter weten dat ook zijn deur - deze is sinds 4 juli te vinden aan de Johan Huizingalaan 763a in Amsterdam - altijd voor startups zal open staan. En StartUp Fest Europe? Daarvan komt ook in 2017 gewoon een nieuwe editie.

NEW Industries

Voor wie geen zin heeft om een jaar te wachten is er goed nieuws. Tijdens NEW Industries, dat van 6 tot en met 8 december in Gorinchem plaatsvindt, zal de NEW Industries Startup Award 2016 worden uitgereikt aan de meest belovende startup voor de industrie. Startups kunnen zich hiervoor inschrijven in vier categorieën. De eerste categorie is Robotics. Deze omvat naast robots, drones en (deels) autonome mechatronica, ook nieuwe businessmodellen zoals een robotuitzendbureau. In een tweede categorie Remote vallen eigenlijk alle startups die zich bezig houden met slimme IoT services op afstand die specifiek gericht zijn op de industrie. In de derde categorie zijn alle startups te vinden die zich richten op 3D-productie. Dit kan 3D-printen zijn, maar ook Virtual of Augmented Reality, of het rechtstreeks aansturen van machines vanuit 3D-modellen. De laatste categorie is de categorie (Big) Datacommunication. Hieronder vallen innovatieve startups die zich bezig houden met communicatiestandaarden, cybersecurity en big data. Ook is er de mogelijkheid voor geroutineerde beursdeelnemers een startup ‘te adopteren’. Enerzijds verlaagt dit de kostendrempel voor startups om deel te nemen, anderzijds faciliteert dit een eerste stap in het belangrijke matchmakingproces met investeerders van financiële middelen, knowhow en netwerk. Meer informatie over de NEW Industries Startup Award volgt binnenkort op website van NEW Industries.

Liam van Koert