VDMA publiceert OPC UA standaarden voor vision en robotica

In de slimme fabriek van de toekomst moeten machines dezelfde taal spreken. De doorslaggevende factor hierbij is de standaardisering van communicatie-interfaces. Tijdens een persconferentie die op de eerste dag van Automatica 2018 gehouden werd, publiceerden de werkgroepen robotica en vision daarom hun eerste versies van hun OPC UA specificaties.

“Interoperabiliteit is de sleutel voor het onderscheiden van onze producten in de verbonden wereld van Industrie 4.0. OPC UA is de aangewezen standaard die er voor zorgt dat machines in de fabrieken van de toekomst dezelfde taal spreken. Met de publicatie van de aanvullende specificaties van vandaag, hebben we hiervoor een belangrijke mijlpaal bereikt.” Dat concludeerde Dr. Horst Heinol-Heikkinen, voorzitter van het OPC UA Vision initiatief van de VDMA. Ook Stefan Hoppe, de Global Vice President van de OPC Foundation was blij met de nieuwe toevoeging aan zijn inmiddels industrieomvattende initiatief. “De VDMA onderschreef het potentieel van OPC UA al in een vroeg stadium”, onderschrijft hij. “Ze promootte de standaardisering van datamodellen en interfaces van apparaten en machines consistent en sectorbreed bij al haar leden.”

OPCUA

Robots die zichzelf beschrijven

De ‘OPC UA Companion Specification for Robotics’ (in het kort OPC UA Robotics) biedt een gestandaardiseerd informatiemodel dat in staat is om al de robotgerelateerde data uniform te presenteren, ongeacht robotproducent of waar de robot in de fabriek staat. Deel 1, dat op de eerste dag van Automatica als draftversie werd vrijgegeven, maakt asset management, conditiemonitoring voorspellend onderhoud en verticale integratie mogelijk. Dit staat volledig los van het merk of type robot. Het biedt daarmee de perfecte basis voor bijvoorbeeld data-analyse en het verbeteren van de OEE (Overall Equipment Effectiveness).

Eenvoudigere machine vision integratie

De ‘OPC UA Companion Specification for Machine Vision (in het kort OPC UA Vision) doet min of meer hetzelfde voor vision. Het biedt één generiek model voor alle machinevision­systemen - van eenvoudige visionsensoren tot en met complexe inspectiesystemen. Ofwel, het definieert de essentie van een machine­visionsysteem. Ook van deze standaard werd Deel 1 op de eerste dag van Automatica vrijgegeven. Dit deel beschrijft de infrastructuurlaag, die een abstractie is van een generiek machinevisionsysteem. Het maakt daarmee het op een algemene manier aansturen van een machinevisionsysteem mogelijk door het gewenste gedrag te abstraheren via een state machine concept. Het gaat op een standaard manier om met recepten, configuraties en resultaten, terwijl tegelijkertijd alle producentspecifieke intelligentie aan boord van het visionsysteem als een zwarte doos wordt behandeld.

Focus op skills

Naast de nieuwe standaarden was er op de stand van de VDMA ook een demonstrator te vinden die de kracht van automatiseren met OPC UA toonde. In een productiecel die fidget spinners samenstelde waren intelligente componenten van minstens 20 verschillende leveranciers samengebracht. Voor het snel samenbouwen van de cel werd een skill-gebaseerde strategie uitgewerkt. Dit betekent dat het hele assemblageproces werd opgedeeld in generieke blokjes, gebaseerd op de functie - of een skill van een bepaald automatiseringsonderdeel. Denk aan skills als transporteer, convey, vindt object, beweeg in x-y vlak, ga naar vaste z-positie, grijp object, enzovoorts. De gemeenschappelijke taal voor het aan elkaar knopen van de volledige skillset van een machine of volledige productielijn gebeurde via OPC UA.

Een tweede demonstratie op de stand van de VDMA van OPC UA in combinatie met robotica was een dashboard voor de condition monitoring van robots. Er was te zien hoe met OPC UA eenvoudig belangrijke gegevens over de staat van de robot in de cloud konden worden verzameld, ongeacht het robotmerk of type. Als sprekend cloud robotics voorbeeld kon deze data vervolgens worden gebruikt voor asset management, condition monitoring, voorspellend onderhoud en verticale integratie.

Nu beschikbaar

The OPC UA Vision companion specification is vanaf nu gratis beschikbaar als VDMA Specification 40100 (release candidate versie). The OPC UA Robotics companion specification is eveneens verkrijgbaar als VDMA Specification 40010 (draft versie). Beide specificaties kunnen worden aangevraagd via opcua@vdma.org.

Meer weten over OPC UA voor robots en vision? Hier vind je enkele verhelderende animaties: https://bit.ly/2z9DIqu

Lees ook
Machines leren nieuwsgierig te zijn

Machines leren nieuwsgierig te zijn

In een project gefinancierd door het Oostenrijkse Wetenschapsfonds FWF heeft een onderzoeksgroep in Wenen robots ontwikkeld die onbekende objecten in hun omgeving waarnemen en ze vervolgens vergelijken met beelden van het internet om ze te identificeren. Machines worden erkend voor hun betrouwbaarheid in het doen van precies waar ze voor gebouwd zijn....

Nieuwe directeur voor Balluff Nederland

Nieuwe directeur voor Balluff Nederland

Focus op vision, RFID en IO-Link Sinds 1 januari 2019 is Erik in ‘t Groen de nieuwe directeur van Balluff Nederland. Met een jarenlange ervaring in machinevision is hij de man bij uitstek om het visionportfolio in de Benelux meer handen en voeten te geven. Andere focustechnologieën voor de komende jaren zijn RFID en IO-Link. Erik in ’t Groen: “Met...

VDMA: verdere groei robotica en automatisering in 2019

VDMA: verdere groei robotica en automatisering in 2019

In 2018 bereikte de Duitse robotica- en automatiseringsector voor het eerst de grens van 15 miljard euro omzet - een stijging van 4%. "Het nieuwe record laat zien dat de wereldwijde vraag naar robotica en automatiseringstechnologieën vanuit Duitsland hoog blijft. De algemene politieke onzekerheid en de afkoeling van de wereldeconomie leidde echter tot...