Vision, Robotics & Motion breng nieuwe synergie

Op 14 en 15 juni organiseert Mikrocentrum Vision, Robotics & Motion. Want na twee jaar ervaring in kruisbestuiving met de disciplines fotonica en mechatronica, kiest de organisatie voor een nieuwe richting. Met motion komt het volledige scala sensoriek en actuatoren voor industriële automatisering aan bod komt.”

“De raakvlakken tussen bezoekers van Vision, Robotics & Motion en het Photonics Event bleken in de praktijk te klein om een gedeelde beursvloer te rechtvaardigen ”, licht Michiel Beerens, beursmanager van Mikrocentrum de koerswijziging toe. “Het Photonics Event positioneren we nu als ééndaags congres met expositie. Daardoor staat het wat verder af van Vision, Robotics & Motion. Maar laat er geen misverstand over bestaan: fotonica is de toekomst en gaat al onze levens enorm veranderen, al kan het voor de buitenstaander ontoegankelijk lijken. Ik daag iedereen uit om te komen kijken wat de toekomst voor ons in petto heeft.”

handshake_615x131

Mechatronica wordt motion

Het lijkt een wat semantische woordwisseling: in 2017 wordt de ‘m’ van mechatronica verruild voor de ‘m’ van motion. Maar volgens Beerens heeft het wel degelijk gevolgen voor het inhoudelijke programma, de beursvloer, de demo’s en de bezoekers die Mikrocentrum met de nieuwe mix wil aanspreken. “Natuurlijk kan elke robot of machine tegenwoordig wel als mechatronisch systeem - dus een intelligent samenspel tussen mechanica, elektronica en software - gezien worden. Het heeft echter een sterke hightech associatie. Halfgeleiders maken bijvoorbeeld, waar men zich in het pico of zelfs nano gebied beweegt. En hoewel er ook vision en robotica in dergelijke toepassingen te vinden zijn, reiken de vakgebieden veel verder. Motion blijkt dan een veel meer voor de hand liggende toevoeging. Robots of vision: toepassingen zijn zelden statisch. En of het nu gaat om voedselproductie, metaalbewerking of inline kwaliteitscontrole, een goede afstemming van bewegingen met tools, procesparameters of beeldacquisitie is succesbepalend.”

Volwaardige pijler

Betekent dit dat we motion vooral in relatie met vision en robotica kunnen verwachten? Wat Beerens betreft niet. Motion krijgt een volwaardige plek op het tweedaagse evenement. “We zijn ooit begonnen als Vision Systems en pas later is daar robotica bij gekomen. Beperken we ons sindsdien tot robotvision? Natuurlijk niet. Er zijn genoeg robotapplicaties in het congresprogramma en op de vloer te vinden waar helemaal geen vision aan te pas komt. Andersom geldt hetzelfde voor vision zonder robots. Voor motion doen we het net zo. Oplossingen of applicatievoorbeelden met vision of robotica? Je vindt ze in Veldhoven. Hetzelfde geldt voor stevig op zich zelf staande motion, mits gericht op industriële automatisering en van voldoende niveau.” Wordt vervolgd.