Wordt automatisering autonoom dankzij kunstmatige intelligentie?

BionicSoftHand_Massive Parallel Learning_13x18_rgb

Hoe werkt anticiperend machineonderhoud? Hoe bevordert kunstmatige intelligentie de automatisering? Festo behandelt deze vragen en andere op de Hannover Messe. Tijdens een online persconferentie blikt het bedrijf vast vooruit.

“Wordt automatisering autonoom dankzij kunstmatige intelligentie?” vroeg Dionysios Satikidis, software-engineer en expert in kunstmatige intelligentie, zich af. Hij gebruikte het voorbeeld van pasgeboren baby's om verschillende leermethoden in kunstmatige intelligentie uit te leggen die uiteindelijk kunnen leiden tot autonomie. Baby's nemen eerst en vooral objecten waar, waardoor ze verschillen kunnen herkennen. Algoritmes kunnen datzelfde doen in machinaal leren, bijvoorbeeld bij het herkennen van anomalieën of clusters.

Wanneer systemen zich ook herinneren wat ze waarnemen, noemen we dit diepgaand leren. Ze kunnen dan objecten herkennen of spraak verstaan. Als dit geheugen verbonden is met een taak en geoefend wordt, spreekt men van versterkend leren. In dit geval gaat het om het leren van een vaardigheid. "Zodra kunstmatige intelligentie eindelijk in staat is om verworven kennis over te dragen naar onbekende taken, zijn we aangekomen bij transfer learning, wat in de laatste fase kan leiden tot autonome automatisering", aldus Satikidis.

Dr. Elias Knubben presenteerde de BionicSoftHand, een voorbeeld van hoe Festo versterkend leren kan gebruiken voor automatiseringstechniek. Het natuurlijke model voor deze grijper is de menselijke hand. De bionische robothand wordt pneumatisch bediend zodat deze veilig en direct met mensen kan communiceren. De vingers bestaan uit flexibele balgstructuren met luchtkamers en andere zachte materialen. Hierdoor is de balg licht, flexibel, aanpasbaar en gevoelig, maar toch in staat om sterke krachten uit te oefenen. Door middel van kunstmatige intelligentie leert de hand zelfstandig grijpende en draaiende taken op te lossen. Vergelijkbaar met de menselijke hand in interactie met de hersenen.

Intelligente procesbewaking

Bezoekers van de stand van Festo op de Hannover Messe kunnen in april ook zien hoe de intelligente bewakingssoftware SCRAITEC gegevens analyseert en interpreteert, en anomalieën detecteert en meldt, allemaal in realtime. De permanente data-analyse stelt het systeem ook in staat om voortdurend te leren en zijn kennisbasis uit te breiden, zodat een intelligente procesbewaking mogelijk is.