Zes M-2iA’s helpen huismerkwafels supermarkten verpakken

IMG_9124

Biscuiterie Thijs in Herentals produceert de wafels voor de huismerken van supermarktketens zoals Aldi, Lidl, Carrefour, Albert Heijn en Jumbo. In 2013 besloot de wafelbakker om ook de verpakkingslijn van een van zijn productielijnen te automatiseren. Het Nederlandse Greymans Paktech rustte het deel tussen de toevoerlijn en de eigenlijke verpakkingsmachine uit met zes FANUC M-2iA delta-robots in rij.

Geert Smolders, assistant manager van Biscuiterie Thijs: “We kozen voor robots omdat je het beste zo weinig mogelijk mensen in contact laat komen met de wafels. Het is beter voor de hygiëne. En het maakt de lijn rendabeler. We kregen meer en meer bestellingen voor dat type wafel en moesten ook altijd maar grotere runs draaien.”

Productiestijging van 30 procent

“Eerst wilden we meer mensen inschakelen, maar die vonden we gewoonweg niet op de arbeidsmarkt. Weinig mensen willen dit werk doen. Velen kúnnen het ook niet omdat je heel snelle handbewegingen moet uitvoeren en een groot coördinatievermogen nodig hebt. Een robotlijn is gewoon veel sneller. Waar we vroeger 300 wafels per minuut verpakten, zijn dat er nu 450. Een stijging van 50 procent dus.”

IMG_9174-200x300 “Ook de kwaliteit van de wafels verbeterde beduidend. We hebben minder afval omdat de kantjes veel minder snel afbreken. De wafels die we op die lijn produceren, zijn rond en hebben een gekartelde rand. Daardoor haken ze snel in elkaar en blijven ze gemakkelijk op elkaar liggen wanneer ze uit de koeleenheid komen. De arbeiders moesten te veel ingrijpen, waardoor de randjes van die wafels ook snel afbraken.”

M-2iA: gemaakt voor wafels

Johan Greymans, eigenaar van Greymans Paktech: “Toen de M-2iA van FANUC op de markt kwam, stelde ik meteen voor om de oude verpakkingslijn te vervangen en het pick & place-proces door robots te laten uitvoeren in plaats van werkkrachten. De M-2iA is perfect om de wafels op te pikken en ze op de toevoerketting te positioneren.”

“De M-2iA-robots werken met de R-30iB-controller en integreren functies zoals iRVision, visual line tracking, load balancing, collision guard en ethernet encoder. De wafels liggen willekeurig op de transportband. Met die functies pakken de robots ze zonder problemen van de band om ze op de ketting te leggen. En zo krijgt elk van de zes robots ook een even hoog percentage van de aanvoercapaciteit toegewezen. Een van de grote voordelen van FANUC? Je kunt elke aparte beweging van de robot tunen tot één vloeiende beweging.”

iRVision: wafels scannen

“De transportband bestaat uit twee sporen wafels. Op elk spoor liggen vier wafels naast elkaar omdat we ze per twee verpakken. Een spreidband trekt de wafels wat verder uit elkaar. Zo kunnen de camera’s van het iRVision-systeem de contouren van de wafel beter zien. Boven elk spoor hangt een camera. Die scant de wafels. Om de accuraatheid nog te verhogen, verlichten we de transportband van onder uit. Zo ziet de camera de wafels perfect liggen.”

“De camera’s zijn verbonden met de controllers van de robots. Ze geven door hoeveel wafels op de band liggen en op welke positie ze zich bevinden. Tegelijk verdelen ze de wafels over de robots. We schreven zelf software om de robots te doen communiceren met de aanvoerketting. Elke robot zuigt twee wafels op en legt ze op de ketting. Door voor duopick te kiezen, winnen we tijd en verhoogt de doorvoersnelheid.”

Afstemming robot- en kettingsnelheid

IMG_9205-300x200 “We kregen met een extra uitdaging te maken omdat de aanvoerketting met de flow mee moest draaien. De laatste robot in de rij heeft zo minder dan een meter om de wafels op te pakken en op de ketting te leggen vooraleer die in de flowpacker verdwijnt. Maar door de FANUC-software achter de controllers en iRVision konden we de pick & place-snelheid volledig op de snelheidsregeling van de ketting afstemmen.”

“Over FANUC ben ik meer dan tevreden. De software achter de controllers bestond al voor 70 procent uit wat we nodig hadden. De overige 30 procent hebben we samen met mensen van FANUC geprogrammeerd. Het hele pick & place-proces van de verpakkingslijn ontwikkelden we trouwens samen. De ondersteuning die we kregen, is van onschatbare waarde.”

Technologie boven mechanica

“Technisch gezien staat de verpakkingslijn op een heel hoog niveau. De enige bedieningstechnieken waarmee je rekening moet houden, zijn de twee camera’s. De andere verpakkingslijnen zitten vol met fotocellen. En omdat de nieuwe lijn uit veel minder mechanische delen bestaat, zijn er automatisch veel minder storingen. De arbeiders maken de lijn ook drie keer sneller schoon dan vroeger. Het zorgt er allemaal voor dat er minder stilstanden zijn. En dat betekent meer productie.”