Biohacking

liam

Het schrijven van het openingsverhaal over de makers movement bracht een stortvloed aan gedachten op gang. Dingen die ik wel eens ergens had gezien, gelezen of gehoord of misschien wel heb verzonnen. Het onderwerp resoneert. Misschien omdat ik geen twee linker handen heb, maar zeker ook niet twee rechter. De gereedschappen die nu in het verschiet liggen? Spannend.

Een eerste gedachten was RapidPro. Ik had de eer in de jury zitting te hebben. Erg leuk om alle inzendingen voorbij te zien komen. Het viel me op dat steeds meer 3D-printers wel wat weg hebben van deltarobots. Niet helemaal hetzelfde kinematische model, maar wel hetzelfde grote werkbereik. Geen enkele viel in de prijzen. Dat geldt ook niet voor de nominatie van Arburg. Deze spuitgietexpert maakte met haar spuitgietkennis een nieuw type printer. Knap en nuttig.

De terechte winnaar was echter het Medische Centrum Amsterdam. Zij bedachten een 4D-oog, waarbij de vierde dimensie de tijd is. Of in normaal Nederlands: het geprinte oog groeit zodat kinderen met een implantaat niet telkens een nieuw oog aangemeten krijgen. Ook verandert de pupilgrootte met de hoeveelheid licht.

Een andere vision doorbraak? Nachtvisie met oogdruppels. Deze mijlpaal werd naar eigen zeggen bereikt door een groep biohackers die zichzelf Science for the Masses noemt. Ze gebruikten een stofje (Ce6) dat in sommige diepzeevissen gevonden wordt en besloten na diverse onderzoeken de grote gok te wagen: er werd 50 microliter zwarte vloeistof in een oog gepipeteerd. Daarna gingen er lenzen in en een zonnebril op om de ogen tegen het zonlicht te beschermen. Na een uur of twee kon het proefkonijn in het donker handgrote objecten zien op een afstand van 10 meter. In een latere test zag hij zelfs op 50 meter personen tussen bomen staan. De volgende dag was alles weer normaal en tot op heden zijn er geen neveneffecten gemeld. Of dat dergelijke biodruppels ook helpen voor CMOS of CCD? Dat is weer een heel ander verhaal. Het tweede om precies te zijn.

Liam van Koert is hoofdredacteur van Vision & Robotics