Digitale geboortegolf

liam

In het kielzog van het internet der dingen en industrie 4.0 duikt steeds vaker een nieuwe intrigerende term op: de digitale tweeling. Vooral in de aanloop naar de Hannover Messe lijkt hij door veel bedrijven te worden opgepikt. Aanvankelijk dacht ik nog: hé, die term ken ik wel. Komt die niet eigenlijk uit de PLM hoek, waar al heel wat jaartjes verkondigd wordt dat het beter is eerst een digitaal prototype te maken? Hiermee ga je dan flink testen en simuleren, om vervolgens in één keer precies het juiste product foutloos te produceren. Bovendien predikt de PLM school dat je deze digitale voorstelling ook moet gebruiken om de productie aan te sturen. Model Based Manufacturing noemen ze dat. Want je kan het zorgvuldig gemaakte 3D-model wel plat slaan en strippen van alle intelligentie door het uit te printen en vervolgens handmatig een productiemachine programmeren op basis van die tekening, maar echt intelligent is dat natuurlijk niet.

Toch blijkt dit niet helemaal te zijn wat er met de term digitale tweeling bedoeld wordt. Volgens een recent rapport van onderzoeksbureau Gartner is de digitale tweeling een dynamisch softwaremodel van een fysiek ding of systeem. Het virtuele prototype zoals hiervoor beschreven past zich dus in real-time aan op basis van sensordata uit de werkelijke wereld. En dat is best handig. Want door het model continu te voeden met getallen uit de praktijk, wordt het steeds beter en kunnen er steeds nauwkeuriger voorspellingen gedaan worden. Gaan werkelijkheid en tweeling te ver uit elkaar lopen? Dan is er iets aan de hand en moet er misschien ingegrepen worden. Hoe? Dat kan worden onderzocht door simulaties. Je kan dus letterlijk even ‘in de toekomst kijken’ om verschillende scenario’s te vergelijken om vervolgens de beste oplossing te kiezen. Helemaal wanneer gekoppeld aan zo’n andere krachtige term, machine learning. Bovendien kan je de opgedane wijsheden natuurlijk gebruiken om je volgende productiteratie te optimaliseren en zo is het cirkeltje weer netjes rond.

Hoe hard het met die digitale tweelingen zal gaan? Volgens Gartner krijgen we te maken met een behoorlijke geboortegolf, zo niet een tsunami. In 2020 voorspellen ze meer dan 21 miljard verbonden sensoren en endpoints en ook miljarden digitale tweelingen. Hoe nauwkeurig die voorspellingen zijn? Als we dat toch eens aan de digitale tweeling van Gartner konden vragen.