Digitale Pipi

liam

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'. Het blijft een van mijn favoriete uitspraken gedaan door een roodharig meisje met sproetjes en staartjes: Pipi Langkous. Hoewel ik het opvoedkundig gezien niet met alle Pipi-ingrediënten eens ben - vader piraat is op zee en laat dochterlief alleen in een kakelbonte maar krakkemikkige villa - ben ik blij dat mijn dochter van elke aflevering smult. Via YouTube. Een digitale Pipi. Dat had Astrid Lindgren destijds vast niet bedacht.

Inspireren tot geloven in jezelf en anderen is een mooi geschenk. Transpireren om het gedroomde waar te maken hoort daar bij. Nu kan je natuurlijk denken: transpireren daar doe ik niet aan. Ik kan toch gewoon automatiseren? Natuurlijk, het proberen te ontlopen van transpratievocht heeft al meer dan eens tot briljante en inspirerende ingevingen geleid. Maar ook automatiseren vergt inspanningen. Je zal op zijn minst eerst moeten standaardiseren. En vervolgens moet je met de automatisering zelf aan de slag. Toegeven dat je met een robot, vision en opkomende AI-technologie flexibeler bent, transpiratie hoort er bij.

Gelukkig maar wat mij betreft. Inspiratie en de te leveren inspanningen zijn vaak twee kanten van dezelfde medaille. Is iets zo gemakkelijk dat iedereen het kan? Dan ligt inflatie op de loer.

De uitspraak van Pipi doet me op een of ­andere manier altijd denken aan digitale prototypes en tweelingen. Want door ‘het’ eerst virtueel uit te vogelen, kan je 'het' in een keer goed in de praktijk brengen. Ook al heb je het nog nooit gedaan. First time right. Het is een van de heilige gralen die ons wordt voorgehouden. Met een digitale Pipi – zo noem ik voor het ­gemak de ultieme digitale tweeling – kan echter veel meer dan first time right. In mijn ogen bestaat ze uit één uniform datamodel zodat iedereen - dus zowel de constructeur, elektrotechneut en programmeur als de inkoper, verkoper en onderhoudsmonteur - werkt vanuit een realtime gesynchroniseerde 'waarheidsbron' zonder uitwisselingsverliezen. Ook de sensordata uit de echte wereld wordt gedurende de hele levenscyclus realtime toegevoegd en vormt de input voor de volgende generatie, waarop de cyclus zich herhaalt. Naast de kosten heeft dit enorme voordelen voor kwaliteit, energie-efficientie, veiligheid en alle andere belangrijk geachtte product­eigenschappen die je kan bedenken. We zijn nog lang niet zo ver, maar de bakens lijken ­gezet, zo maak ik op uit diverse gesprekken die ik afgelopen dagen op de Hannover Messe voerde. Het brengt me ook meteen bij dat ­andere opvoedkundige punt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot fan van Pipi, en waarschijnlijk ook van haar digitale zusje. Maar first time right, because failure is not an option? Dat is dan weer niet de boodschap die ik mijn dochter zal meegeven. Zij mag falen. Zo vaak als ze nodig heeft om te worden wie ze wil zijn. Zolang ze zich dat realiseert, denk ik dat ze het wel kan.