Een wolk van een robot

liam

Voor de verandering val ik eens meteen met de deur in huis: binnenkort organiseert Vision + Robotics, samen met het Technisch Weekblad en Automatie | PMA het splinternieuwe middagcongres Cloud Robotics.

Redenen om dit te doen zijn er te over. Op de eerste plaats zijn middagcongressen over een specifiek onderwerp een prachtig instrument voor kennisoverdracht. Je krijgt als deelnemer de kans relevante informatie direct van ‘the horse’s mouth’ te vernemen. Je kan vragen stellen en natuurlijk vakgenoten ontmoeten. Maar het mooiste is misschien wel dat een middagcongres met vijf stevige lezingen lang genoeg is om tot diepgang te komen, maar niet zo lang dat je verzadigd raakt. En je hebt veel minder last van files. Dat ook.

Nu is er natuurlijk ook een inhoudelijk argument dat pleit voor een middagcongres over Cloud Robotics. Want ja, het lijkt misschien een nieuw samengesteld buzzword, maar dat maakt het onderwerp niet minder relevant. Robots worden in toenemende mate met de cloud verbonden en daar vallen tal van belangrijke dingen over te zeggen. Over het waarom je het zou doen bijvoorbeeld. Vraag het uw lokale robotleverancier en hij zal u ongetwijfeld kunnen vertellen over de voordelen van een cloud robot met het oog op preventive maintenance, procesoptimalisatie en OEE. Vraag het IFR en ze doen er nog een schepje bovenop. Robots die van elkaar leren door onderling te vergelijken hoe ze een bepaalde taak beter kunnen uitvoeren (probeerde men destijds met RoboEarth overigens ook niet zoiets?). Vraag het uw cloud specialist en die zal een heel verhaal afsteken over communicatie­standaarden zoals OPC UA en TSN. En heeft u een goeie, dan maakt hij ook enkele cyber­veilige kanttekeningen.

En dat brengt ons bij het laatste argument voor een Cloud Robotics middagcongres: de timing. Ook de robot ontkomt de industrie 4.0-greep niet. Dit zal onvermijdelijk tot een geboortegolf aan cloud robots leiden. Maar er zijn goede en minder goede manieren om de nieuwe generatie robots met de cloud te verbinden. De hoogste tijd dus om daar nu goed over na de denken en het er over te hebben.

U hoort van ons!

Liam van Koert