Mensenwerk

liam

Automatiseren is prachtig. Maar sommige dingen blijven mensenwerk. Een akkefietje dat ik onlangs met de ANWB over mijn autoverzekering had, maakte dat nog eens schrijnend duidelijk.

Ik geef toe: niet alle schuld ligt bij hen. Ik sta er om bekend bestaande systemen tot de uiterste wanhoop te kunnen drijven. Op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 ‘hufter­proof’ is, heb je voor mij een 11 nodig. Misschien dat ik ooit nog eens een eigen keurmerk begin. Neemt niet weg dat het begon bij een computer die nee zei. Gevolgd door mijn onvermogen die computer op andere gedachten te brengen.

De details zal ik u bespraken. Maar het had te maken met schadevrije jaren, overstapservices en een Roy-database waar je als consument weinig mee kan. Gevolg was dat ik een voor mij verrassende brief van de RDW kreeg. Het systeem had een controle gedaan, vastgesteld dat ik niet verzekerd was en me een boete

opgelegd. Vervolgens stuurde het systeem mij en het CJIB-systeem een brief. En ook het CJIB-systeem klom in de pen en verzocht me 400 euro over te maken. Die boete was tot daaraan toe, maar me onverzekerd rond laten rijden? Ik vind zoiets een onaanvaardbaar hoog risico. Kleine kans maar een groot potentieel gevolg. Blijkbaar had de ANWB-computer eerder ook al een mail uitgespuugd. Maar ik heb een 4.0 abonnement. Daarbij wordt de premie flexibel aangepast aan mijn rijgedrag. Van dat rijgedrag houdt de computer me zeer periodiek op de hoogte. Waarschijnlijk is het bericht over het stopzetten van mijn verzekering ergens op die mentale hoop terecht gekomen. Dat soort dingen gebeurt mij al bij ontregelstandje 3 of 4.

Toen ik na heel veel niet verstoken van enig sarcasme en helemaal zelf getypte zinnen de juiste mens aan de telefoon kreeg en kon aantonen dat voor, ten tijde van de RDW check én erna gewoon premie was betaald, werd het allemaal rechtgezet. Een mens gaf de computer speciale tijdreiskrachten, met als gevolg dat ik - als in een rare kwantumstaat - in de maand juni zowel wél als niet verzekerd was. Nu snap ik best dat kwantumautomatisering een nog redelijk onontgonnen gebied is.

Ik pleitte daarom voor grote risicogevallen voor de mens als tweedelijnsoplossing. Bij voorkeur via de telefoon en alsjeblieft niet met een babbelende avatar! (lees onze eerste AI-geschreven column op p42 maar eens)!

Tsja, ik weet het. Voor mensenwerk heb je mensen nodig. En die zijn lastig te krijgen. Vooral in de automatisering. Het is de reden waarom we steeds meer software zien die software schrijft. Mijn advies op de valreep van 2018 luidt daarom: kijk eens even op Bètabanen. Daar brengt de uitgever van Vision + Robotics mens en werk met een computer bij elkaar. Vrolijk kerstfeest. Peace on earth.

Tot volgend jaar.

Liam van Koert