Opruimrobot

liam

Ik ben altijd weer blij als er technieklessen op het programma van de basisschool van mijn 7 jaar oude dochter staan. In groep 3 valt natuurlijk genoeg te leren dat niets met techniek van doen heeft, maar wel erg belangrijk is. Lezen, schrijven en rekenen om maar eens wat te noemen. Maar gezien de beschikbare tijd en de kennis en interesses van de juffen - meesters zijn behoorlijk in de minderheid - lijkt techniek soms een wat ondergeschoven kindje.

Gelukkig bood een tweetal oproepen aan de ouders uitkomst. Oproep 1 luidde: geef alstublieft één of meerdere oude apparaten mee naar school die de kinderen helemaal uit elkaar ­mogen halen. Verwacht ze niet meer terug. Ze zullen tot op het laatste boutje worden ­gesloopt.

Er werd ruimschoots gehoor aan gegeven. Naast een kapot koffiezetapparaat en een nog net geen bakelieten telefoon - de kinderen konden maar moeilijk geloven dat je daar vroeger mee kon bellen - lag er zowaar een hele autodeur in de 'sloophoek', waarvan het stangenmechanisme om de deur te openen en sluiten duidelijk zichtbaar was.

Een van de moeders, die automonteur is, had ook al gehoor gegeven aan oproep 2: wie van de ouders wil er in de klas wat over zijn of haar technische beroep vertellen? Met de hele klas rond een openstaande motorkap waarbij een accu, een radiator en natuurlijk het cilinderblok werden aangewezen? Het bleek een grote hit.

Zelf kon ik het ook niet laten mijn vinger op te steken. Onderwerp van de les? U raadt het al: de robot. Wat is een robot precies? Wat is het niet? Hoe werkt hij? En wat heb je er allemaal voor nodig om hem te laten werken? Ik was zeer positief verrast over het enthousiasme waarmee de jonge doelgroep het onderwerp bij de kladden pakte. Ook hadden ze genoeg ideeën over welke robots er nog niet zijn, maar er wel hoognodig moeten komen. Unaniem bovenaan de wensenlijst stond de opruim­robot. En dan met name een die geschikt is voor het opruimen van kinderkamers.

Pedagogisch onverantwoord of een gat in de markt? Het is in elk geval een leuke technische uitdaging waar ik volgend jaar in groep 4 zeker op terug zal komen.