Rode knoop

liam

Een maatje van me is naast creatieveling een hele goede developer en een ware (I)IoT wizard. Dankzij hem beschikken we in het schone Woubrugge al bijna twee jaar over Lora, kan ik op afstand de kas in mijn moestuin monitoren en irrigeren en hadden we het afgelopen jaar een robotvis volgend visionsysteem op onze WoTS-stand. Oscar Kneib heet hij, mocht u nog een prangende IoT-vraag hebben.

Hoewel ik Oscar geregeld spreek - al dan niet tijdens onze beers, bytes en pizza sessies, viel mijn oog onlangs op een fantastische tool die hij veel gebruikt: Node-Red. Deze door IBM ontwikkelde flow-gebaseerde programmeertool (sinds 2016 een open source project binnen de JS Foundation) doet me op het eerste gezicht een beetje denken aan LabView van National Instruments. Ook met Node-Red programmeer je grafisch en je gebruikt hiervoor zogenaamde ‘nodes’. Deze knooppunten zijn een soort black box, waar je allerlei functies en koppelingen met API’s, poorten of databases kan stoppen. Vervolgens knoop je de nodes met een touwtje aan elkaar - de output van de ene verbindt de input van de andere - en draaien maar. Programmeren wordt als het rijgen van kralen aan een ketting, waarbij er natuurlijk ook aftakkingen gemaakt kunnen worden. En omdat Node-Red ook prima op een Raspberry Pi of een Arduino draait, is het een perfect gereedschap voor het snel bouwen van creatieve IoT-oplossingen. ‘Ik heb de zomer in mijn bol’ door de speakers laten galmen en een post op de Facebookpagina ‘echte Woubruggenaren’ doen als de Lora-temperatuursensor bij de zwemsteiger aan de Weide Aa de 20 graden aantikt? Vijf minuutjes werk. De tuinverlichting uitbundig laten knipperen (ook in je zorgvuldig in Minecraft nagebouwde virtuele versie van je huis) als jouw Pixie visionsysteem achtereenvolgens drie trick or treat kindertjes, een zwarte kat en een pompoen heeft gespot? Een gegarandeerde hit voor Halloween en blijkbaar een fluitje van een cent. Voor developers zeg ik erbij. Want hoewel Oscar me ervan probeert te overtuigen dat zelfs ik, zonder diepgaand begrip van de ‘node-inhoud’ de meest onwaarschijnlijke IoT-koppelingen kan maken, die tot briljante nieuwe toepassingen kunnen leiden, blijf ik bang voor de devil in the details. Zo heb ik weleens gespeeld met IF THIS THEN THAT. Hiermee knoop je al je apps op je smartphone op een sterk vereenvoudigde rode-knoop-achtige manier aan elkaar. Dus IF ik binnen mijn wifibereik kom op vrijdag THEN is het eindelijk weekend, mag Spotify op vol volume en bestelt mijn Thuisbezorgd app drie pizza’s met extra olijven. Laat dat net de vrijdag zijn waarop mijn wifiverbinding instabiel bleek waardoor de pizzabezorger met 36 pizza’s voor mijn deur stond…

De moraal van dit grotendeels waar gebeurde verhaal? Na de vakantie is het hoofd weer leeg. De ideale condities om eens flink out of the box te knopen. Niet omdat het moet, maar omdat het tegenwoordig heel gemakkelijk kan. Het zal je verbazen welke nieuwe verbanden zich openbaren.