Verantwoorde robotica

liam

Naast Emeritus Professor Robotics & Artificial Intelligence aan de Universiteit van Sheffield, is Noel Sharkey een erg grappige man. Althans, dat vonden ik en enkele andere hard lachende toehoorders van zijn gortdroge speech tijdens de Robotics Week, eind april in het World Forum in Den Haag. Misschien komt het door mijn voorliefde voor ‘good old’ zwart Engels cynisme, misschien door het onderwerp waarover hij sprak, en waarschijnlijk door de combinatie van beide.

Want wie zich de vraag stelt: ‘wat is een verantwoordelijke robot?’, kan daar een hoop plaatjes bij vinden die je wel drie keer achter de oren doen krabben, helemaal wanneer de vraagsteller zich al een kleine 50 jaar met robotica bezighoudt. Er volgen apocalyptische plaatjes van robots met terminatorachtige wapens, plaatjes van robots die onder het goedkeurend oog van meneer Trump een muurtje metselen, of plaatjes van Hello Kitty robots die in Azië steeds vaker de rol van de nanny overnemen.

Tegelijkertijd zijn er plaatjes van robots die helpen bij het voeden van zieke mensen, robotkarretjes die pakketjes in de grote steden bezorgen of robots die mensen goedgehumeurd wegwijs maken in een warrig museum. Welke van hun is de verantwoordelijke robot? Een strikvraag, zo blijkt, want volgens Sharkey bestaat die niet. De mens is altijd verantwoordelijk voor zijn creaties, een niet onbelangrijk gegeven op een moment in de geschiedenis waar de robot dan toch lijkt te gaan doorbreken. Een singulariteitaanhanger en doomdenker is Sharkey niet. Maar hoewel er volgens hem al 50 jaar geroepen wordt ‘de robots komen’, komen ze nu echt. Dit is dan ook het moment bij uitstek ‘to get it right’. Geen robotisering omdat het kan, maar omdat het bijdraagt aan een beter bestaan. Klinkt misschien wat hoogdravend, maar wordt zeker vervolgd…