Vestigingsklimaat

liam

Het is 13 oktober, strakblauwe lucht en 26 graden aan zee. Nu heb ik wel eens van een Indian summer gehoord, maar ik wilde dat eigenlijk nooit zo letterlijk nemen. De statistici onder de weermannen hebben hun lijstjes bij de hand. De warmste oktobermaand ooit? We zijn nog niet eens op de helft...check. En 2018 het warmste jaar ooit gemeten? Ook dat wordt steeds waarschijnlijker.

Het klimaat verandert. In tal van opzichten. Neem bijvoorbeeld het vestigingsklimaat. De afgelopen dagen kwam dat klimaattype al net zo vaak over de bühne als de weerlijstjes. Dit keer ging het echter om hele andere lijstjes. Lijstjes die ons vertellen wat een goed vestigingsklimaat wel niet kost. Linksom of rechtsom is dat 1,9 miljard naar het schijnt. En lijstjes waarop te vinden is, hoe de vestigingswortel wordt verdeeld. Blijkbaar stond een Nederlands-Brits bedrijf heel hoog op dat lijstje, want toen zij te kennen gaven niet onder de indruk te zijn van het klimaat in Rotterdam, kwam de boel even op losse schroeven te staan.

Nog een teken van klimaatverandering. Daar waar ooit tal van factoren een vestigings­klimaat bepaalden, kan dat nu alleen nog in financieel voordeel worden uitgedrukt. Blijkbaar willen bedrijven zich alleen nog hier vestigen, als daar een flink belastingvoordeel tegenover staat. Goede logistieke voorzieningen als (lucht) havens, spoor- en waterwegen, een robuuste communicatie-infrastructuur en goed opgeleide mensen doen er blijkbaar niet meer zoveel toe.

Persoonlijk denk ik dat elk klimaattype op de lange termijn veel meer gebaat is bij investeren dan het voorhouden van oranje worteltjes. Investeren in de jeugd, in innovatie en in groen. Oranje mag natuurlijk wel. Maar dan zoals gisteren bij NRC Live. Daar zag je Nederlandse bedrijven onder de vlag van Holland Robotics een gezamenlijke vuist maken om de Nederlandse robotsector slimmer en sterker te maken. Als dat niet goed is voor het vestigings­klimaat, dan weet ik het ook niet meer.