Waar blijven die grootschalige blockchain toepassingen?

Jan Spoelstra

Blockchain technologie staat vanwege de speculatieve energieslurpende Bitcoin en andere cryptovaluta vaak negatief in de belangstelling. Dat leidt de aandacht af van de mooie dingen die je wel met blockchain technologie kan doen. 

Ik heb me ooit laten vertellen door iemand van containerrederij Maersk dat de kostprijs op het transport van een paar schoenen van Zuidoost-Azië naar Europa ongeveer een euro bedragen. Stel dat de helft van die kosten uit brandstof bestaat, die je door er drie keer zoveel geld tegenaan te gooien duurzaam kan maken door bijvoorbeeld groene synthetische koolwaterstoffen als brandstof te gebruiken. Dan wordt een paar schoenen een euro duurder. Ik ben geneigd te denken dat veel mensen die extra euro zouden uitgeven voor het klimaat. Dan bedragen de transportkosten 2 euro, waarvan 1,50 euro voor brandstof.

Waarom gebeurt dat niet? De scheepvaart en alle honderden partijen die bij een reis van een schip met duizenden containers betrokken zijn, zitten in een race to the bottom waar ze nu heel langzaam als een olietanker uit los raken. Ladingeigenaren sturen op prijs, olie is goedkoop en het is heel moeilijk om die meer betaalde euro van dat ene paar schoenen in de winkel te alloceren aan één van die weinige duurzame schepen.

Blockchaintechnologie en programmeerbaar geld kan daar wellicht uitkomst bieden. Als op het moment dat ik mijn schoenen, die een euro duurder zijn, afreken, zou via een smart contract geregeld moeten zijn dat een reder €1,50 cash omzet naar digitaal programmeerbaar geld, dat uitsluitend uitgegeven mag worden aan duurzame brandstof.

Er zijn meer voorbeelden te bedenken. Als je een blik knakworsten koopt, mag dat voor veel mensen best een euro duurder zijn als deze euro goed terecht komt. Ook dan kan die euro na jouw aankoop geprogrammeerd staan bij een voedselfabriek om uitsluitend bij een boerderij uit te kunnen geven waar varkens dubbel zo veel ruimte hebben. Energietransitie, verantwoord voedsel – zomaar twee voorbeelden waar je echt grootschalig blockchain kan toepassen om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Het gebeurt ook al, maar vooralsnog niet op een schaal die veel indruk maakt.

Het is jammer dat Bitcoin, de grootste blockchaintoepassing, dit soort mogelijkheden overschaduwt met zijn speculatieve karakter, torenhoge energierekening, vergeten wachtwoorden en eeuwig vaststaand geld. Dan heb je nog twitterende ceo's van elektrische autofabrikanten die jouw geld van de één op de andere dag minder waard maken en exchanges die buiten een depositogarantiestelsel vallen. Niet echt een lekker trackrecord nadat we al ruim tien jaar met die crypto's opgescheept zitten. Die kleine $1.500 miljard die nu is geïnvesteerd in crypto, zou op andere vlakken harder aan het werk moeten zijn. Het is tijd dat er nuttige grootschalige toepassingen van cryptovaluta komen die de wereld echt een beetje mooier maken.