Wat is wijsheid?

liam

Artificial Intelligence het nieuwe internet. Het is een intrigerende gedachte waar ik de feestdagen wel mee doorkom. Het eerste wat me te binnen schiet is dat we de kersverse term Smart Industry misschien wel in de prullenbak moeten doen. Zouden we het niet veel beter over Wise Industry kunnen hebben?

Vertrekpunt van de hersenkronkel in kwestie is nog steeds die hele berg sensoren die gezamenlijk nog grotere bergen data produceren. Very Big Data. Deze data omzetten in informatie en overal real time beschikbaar maken om zaken aan te sturen, dat noemen we volgens mij slim. Voor het ontsluiten van die informatie richting allerlei mooie dashboardjes gebruiken we natuurlijk het internet.

Door het overal met iedereen delen van informatie mogelijk te maken heeft het internet de wereld drastisch veranderd. Soms ten goede, soms niet. Het internet gaat niet over de kwaliteit van de informatie en de keuzes die we hier op baseren. Hier kan AI van pas komen, en er gaan geluiden op dat dit ook precies is wat er gaat gebeuren. AI kan in eerste instantie helpen de informatie te beoordelen. Maar het kan ook suggesties doen wat vervolgens de meest verstandige handeling is op basis van die informatie. AI als kennissysteem en raadgever hoe deze kennis toe te passen. Niet alomvattend, maar heel specifiek als domeinexpert, getraind door de beste wetenschappers, engineers, juristen, koks, muzikanten of waar je ook maar wat extra wijsheid kunt gebruiken. En deze extra dosis wijsheid is, net als informatie nu, overal en altijd beschikbaar. In potentie inderdaad een gamechanger van dezelfde orde als destijds het internet.

Onlosmakelijk verbonden met deze belofte is natuurlijk wel de vraag: wat is wijsheid? Want wie zegt dat die wetenschappers die het trainen voor hun rekening namen het bij het juiste eind hadden? Andere wetenschappers? En wat is het verdienmodel? In tegenstelling tot wat vele lezers denken, is informatie niet gratis en AI zal dat waarschijnlijk ook niet zijn. En tot slot zijn er al die minder sexy ‘onder-de-motorkap-verschijnselen’ als communicatiestandaarden, updates, security patches en ga zo maar door.

Tsja, ik zei het al. Artificial Intelligence het nieuwe internet. Ik kom er de feestdagen wel mee door.

Liam van Koert is hoofdredacteur van Vision & Robotics