Facebook traint AI om te navigeren zonder kaart

Een team van Facebook AI heeft een versterkend leeralgoritme ontwikkeld waarmee een robot zijn weg kan vinden in een onbekende omgeving, zonder gebruik te maken van een kaart. Met behulp van alleen een dieptegevoelige camera, GPS en kompasgegevens bereikt een robot met behulp van het algoritme in 99,9% van de tijd zijn doel. Dit is een grote verbetering ten opzichte van eerdere inspanningen.

sim1

Het zonder kaart bepalen van een route is essentieel voor robots van de volgende generatie, zoals autonome leveringsdrones of robots die in woningen en kantoren worden ingezet.

sim2

Facebook heeft drie dagen lang bots getraind in een simulatie van het interieur van een gebouw. In die tijd namen ze 2,5 miljard stappen - het equivalent van 80 jaar menselijke ervaring. Facebook heeft de proef aanmerkelijk versneld door de traagste bots uit de simulatie te halen, zodat snellere bots niet elke ronde aan de finish moesten wachten. Facebook test nu zijn algoritme in echte fysieke ruimtes met behulp van een LoCoBot-robot (low cost cobot).