19 september in De Galgenwaard: Cobotica 2019

shutterstock cobotica

De cobot is aan een flinke opmars bezig. Het aantal aanbieders is de afgelopen jaren explosief gestegen. En stuk voor stuk beloven die een veilige en flexibele automatiseringsoplossing die zich razendsnel terugverdient. Maar is dat in de praktijk ook het geval? Is een cobot zonder meer veilig? Wat kan wel en wat kan niet? Hoe zit het met CE? Welke type cobots zijn er überhaupt? Wat kies je? En hoe zit het met het hele ‘umfeld’ aan grijpers, sensoren en de communicatie met bovenliggende systemen? Integratie dus.

Om op al deze prangende vragen antwoord te geven en mensen de kans te bieden hierover van gedachten te wisselen met de experts, organiseert Vision + Robotics op donderdag 19 sep­tember Cobotica 2019. Naast een stevig inhoudelijk programma met ruimte voor vragen zijn diverse leve­ranciers van cobots, toebehoren en diensten aanwezig om je te woord te staan.

Heb je interesse in de mogelijkheden die cobots bieden? Ben je benieuwd naar wat voor verschillende cobots en toebehoren tegenwoordig verkrijgbaar zijn, en waar je bij de toepassing hier­van rekening mee dient te houden? Meld je dan nu aan via https://cobotica.visionenrobotics.nl.

Lezingenprogramma

Het ontstaan van de cobot

Christian Janse - Manager - Universal Robots Benelux

Als pionier van het eerste uur introduceerde het Deense Universal Robots al meer dan tien jaar geleden hun eerste cobot. Wat waren destijds de overwegingen met dit nieuwe type te komen en welke ontwikkelingen heeft de cobot het afgelopen decennium doorgemaakt? Een kleine cobotgeschiedenis dus.

Cobotveiligheid: de zin en de onzin

Bert Stap - CEO - IVOB Opleidingen

Sinds jaar en dag is Bert Stap met zijn bijdragen het veilige geweten van Vision + Robotics. Hier heeft hij menig veiligheidsvraagstuk rondom de cobot aan de kaak gesteld. In deze lezing gaat hij in op waar je wel of geen rekening mee moet houden wil je een cobot veilig zij aan zij met de mens laten werken.

Cobotautomatisering met ‘touwtjes’ bij Volkswagen

Leon Bemelmans - CEO - Vincitech

Voor Volkswagen ontwikkelde VinciTech een bijzondere lijmtoepassing gebaseerd op het Robolink W programma van igus. Deze lichtgewicht op pezen gebaseerde ‘cobotbouwdoos’ bleek de beste cost per action op te leveren, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en veiligheid. Hoe werk dit vernunftigde cobotsysteem hoe maakte VinciTech het tot een robuust systeem dat aan alle strenge automotive eisen tegemoet lwam?

Hoe de cobot steeds meer een menselijke arm wordt

Bob van der Ree - Head of Creative Engineering - Festo

Dat cobots ook prima pneumatisch kunnen bewijst de BionicCobot. Bij deze cobot is goed naar de mens gekeken: hij heeft een bovenarm, elleboog, spaakbeen en ellepijp maar ook een mensachtige grijpende hand. Als ‘natuurlijk bedieningsmechanisme’ van zijn zeven gewrichten gebruikt de BionicCobot biceps en de triceps. Tijdens deze futuristische lezing komt ook zijn toekomstige werkplek aan bod en is er nieuws over een nieuw cobotexpertisecentrum.

Modulaire tuinbouwautomatisering met cobots

Allard Wilke - Sales Engineer - Astro Controls

Voor een klant in de tuinbouw integreerde Astro Controls een cobottoepassing gebaseerd op het modulaire Elfin cobotsysteem. Aan de hand van de praktijk gaat deze lezing in op hoe je ook met cobots modulair maatwerk kunt leveren. Hierbij komen ook diverse cobot toebehoren als sensoren en cobotgrijpers aan bod.

De toegevoegde waarde van integrated vision voor cobotica

Anton Ackermans - Valk Welding

Cobotica gaat naast het veilig samenwerken met mensen vooral ook om flexibiliteit en snelle, kosteneffectieve inbedrijfname. Cobotvision kan hierbij helpen. Maar hoe maak je het plug & play? Dat wordt gedemonstreerd aan de hand van relevante praktijkvoorbeelden met Techman cobots met integrated vision.

Is een cobot een robot?

Stefaan Poppe - Gibas Automation

Als oorspronkelijke importeur van Universal Robots in de Benelux, integreert Gibas Automation al meer dan tien jaar zowel cobots als robots bij uiteenlopende productiebedrijven. Cobotica is volgens niet zozeer een robotveiligheidsvraagstuk, maar draait naast technische eisen vooral om de businesscase. In welke toepassingen passen ‘traditionele’ robots en waar komt de cobot het beste tot zijn recht? De praktijk maakt het duidelijk.

Uitzendrobots of Cobots-as-a-service een haalbaar model?

Sylvester de Keijzer - CEO HAHN RobShare - met medewerking van Adecco, USG People en Olympia

Sinds de opmars van de cobot gaan er geluiden op om cobots als uitzendkrachten in te zetten of alleen voor de output te betalen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat volgens de laatste getallen tegenover de werkzoekende 8 vacatures staan. Maar zijn dit soort nieuwe businessmodellen wel haalbaar? Een inkijkje in de eerste proefprojecten van de grote uitzendbureaus.