900 computergestuurde pinnen toveren bouwblokken geautomatiseerd om tot structuren (video)

kinetic-blocks-mit

Een nieuwe robot is in staat blokken te verplaatsen en op te stapelen. De techniek kan onder andere gebruikt worden in fabrieken om objecten geautomatiseerd op de juiste positie te plaatsen.

De robot heet Kinetic Blocks en is ontwikkeld door MIT. Het systeem is gebaseerd op inFORM dat in 2013 werd geïntroduceerd. Dit is een ‘Dynamic Shape Display’ met 900 staafjes die verticaal kunnen bewegen. Door staafjes in een specifieke volgorde te bewegen is het mogelijk blokken die op de display worden gelegd te manipuleren. De staafjes worden aangestuurd met behulp van een computer.

Structuren bouwen

Met behulp van de staafjes kunnen blokken worden verplaatst en is het mogelijk allerlei structuren te creëren. Deze structuren kunnen vervolgens worden gedeassembleerd door met behulp van de staafjes een blok van de stapel af te tikken.

Met Kinetec Blocks brengen de ontwikkelaars dit principe naar een nieuw niveau. Kinetec Blocks is volledig geautomatiseerd en kan zowel voorgeprogrammeerde als in real-time ingegeven signalen verwerken. MIT hoopt met behulp van Kinetic Blocks de huidige lopende banden die in fabrieken worden gebruikt ‘slim’ te kunnen maken. De structuren die met het huidige display kunnen worden gebouwd zijn beperkt. Om de mogelijkheden uit te breiden werkt het team van MIT aan een display met een ‘hogere resolutie’ en dus meer pinnen.

Video

In de onderstaande video is Kinetic Blocks in actie te zien.