ABB laat drie collaboratieve robots samenwerken

ABB laat 3 co-robots met elkaar samenwerken. Drie ABB YuMi’s zijn door Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, samen met de Edese burgemeester Cees van der Knaap geactiveerd. De robots gaan aan de slag op de nieuwe productie- en mechanisatielijn die de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleert. Dankzij de inzet van de robots kan de productie gegarandeerd in Ede blijven, ook op de lange termijn. Daarnaast scheelt de omschakeling zo’n 6.000 vrachtwagenkilometers per jaar.

De YuMi-robots zijn specifiek ontworpen om met kleine onderdelen te werken. De drie YuMi’s die nu zijn geactiveerd gaan de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleren. Dankzij het ontwerp vormt samenwerking met de twee-armige robot geen gevaar voor de medewerkers. De robots nemen repetitieve taken uit handen van werknemers in de fabriek en voeren deze met een grote nauwkeurigheid uit.

8-c3071076397fe2a4a82e9bea18dcbb5a-1 kopie De drie ABB YuMi’s die gezamenlijk de nieuwe hollewanddoos HW52-F assembleren (bron: ABB)

‘Grote impact op technische branches’

"Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert", zegt Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra. Uneto-VNI is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel in Nederland. "Tegelijkertijd zal door het toenemend gebruik van robots de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities. Het is een win-win situatie voor onze lokale productiebasis, die tot verdere groei zal leiden."

Veel industrieën hebben hun fabricage inmiddels verschoven van massaproductie voor langere tijd naar kleinere hoeveelheden in een grotere verscheidenheid met kortere productiecycli. Veel fabrikanten vinden de oudere, vaste productielijnen niet meer flexibel genoeg voor het snel en efficiënt aanpassen van de productie. Met behulp van samenwerkende robots zoals de YuMi kunnen fabrikanten snel reageren op nieuwe groeimogelijkheden en kortere productcycli.