ABB lanceert eenarmige YuMi

irb-14050-single-arm-yumi_with-human_3x4

Tijdens Automatica 2018 presenteerde ABB een nieuwe eenarmige YuMi. Deze flexibele en compacte robot is ontworpen om gemakkelijk in bestaande productielijnen te passen, de flexibiliteit te vergroten en tegelijkertijd veilig met mensen te werken. De nieuwe collaboratieve robot is ook een van de eerste van een nieuwe generatie robots die moet worden gebouwd op een flexibel nieuw modulair ontwerpplatform dat een grotere variëteit aan robots en formaten en meer op maat gemaakte oplossingen mogelijk zal maken.

In 2015 introduceerde ABB YuMi, 's werelds eerste echt collaboratieve robot. Als onderdeel van de verbonden ‘Fabriek van de toekomst’, luidt de YuMi-familie een nieuw tijdperk in van robotmedewerkers die naast elkaar kunnen werken aan dezelfde taken als mensen, terwijl ze toch de veiligheid van de mensen om ons heen waarborgen.

"De nieuwe eenarmige YuMi zet onze innovatie op het gebied van collaboratieve automatisering voort en maakt onze portfolio nog flexibeler”, zegt Per Vegard Nerseth, Managing Director Robotics bij ABB. "Het biedt fabrikanten van elke omvang extra flexibiliteit en schaalbaarheid, waardoor ze hun huidige uitdagingen aankunnen en kunnen anticiperen op toekomstige uitdagingen.”

De fabrikanten van vandaag hebben behoefte aan flexibele automatiseringsoplossingen om in kortere cycli te worden geconfronteerd met uitdagingen van high-mix, low-volume productie. Net als de versie met twee armen, kan de YuMi met enkele arm veilig werken naast menselijke operators, terwijl hij ook een kleine footprint biedt en kan worden gemonteerd op vloeren, tafels, muren of plafonds. Hierdoor kunnen fabrikanten snel en flexibel samenwerkingsapplicaties aan hun productie toevoegen, met minimale onderbreking van bestaande bewerkingen.

Dankzij zijn veelzijdigheid kan de YuMi-robotserie op vele manieren worden gecombineerd. Een YuMi-robot met enkele arm kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een tweearmige YuMi van onderdelen te voorzien om de cyclustijd te versnellen, of om als extra arm te worden toegevoegd om een ​​test- en inspectiestation in een assemblage-applicatie voor elektronica te integreren.

De YuMi met enkele arm beschikt ook over dezelfde intuïtieve, eenvoudig te gebruiken programmeertaal als de tweearmige YuMi, wat betekent dat zelfs werknemers zonder gespecialiseerde training de robot kunnen instellen en bedienen.