Afzet van industriële robots in China met 26,6% gestegen

china-vlag

China was in 2016 de grootste afnemer van industriële robots. De verkoop van industriële robots in het Aziatische land is met 26,6% gestegen ten opzichte van 2015 tot 88.992 stuks.

Dit blijkt uit cijfers van de China Robot Industry Alliance, meldt de Chinese media waaronder Xinhua en China Daily. Vooral ‘multi-joint robots’ zijn populair onder Chinese bedrijven; 61,5% van de verkochte industriële robots was een multi-joint robot. 33% van de verkochte industriële robots is door Chinese bedrijven geproduceerd.

Grootste afnemers

De China Robot Industry Alliance meldt dat de automotive-, luchtvaart- en elektronica-industrie momenteel de grootste afnemer in China is van industriële robots. De alliantie verwacht echter dat de vraag vanuit fabrikanten van computers, communicatie-apparatuur en consumentenelektronica fors zal toenemen in de komende vijf jaar. Deze sectoren zullen naar verwachting dan ook uitgroeien tot de grootste afnemers van industriële robots.

Als we kijken naar de robotdichtheid heeft China een achterstand weg te werken ten opzichte van de rest van de wereld. De gemiddelde robotdichtheid lag in 2015 in China op 49 industriële robots per 10.000 werknemers, terwijl het wereldwijde gemiddelde op 69 ligt.

Made in China 2025

China zet al langer in op het automatiseren en vernieuwen van zijn maakindustrie. De Chinese overheid heeft hiervoor het ‘Made in China 2025’-programma gelanceerd, dat ervoor moet zorgen dat China in 2025 tot de wereldtop van high-end productie behoort.