Afzetprijzen industrie bijna 1 procent lager

Afzetprijzen industrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 0,8 procent lager dan in augustus 2018, meldt het CBS. Dit is de eerste prijsdaling in bijna 3 jaar. In juli waren de producten van de industrie nagenoeg even duur als een jaar eerder.

Prijsdaling olie groter

In augustus 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 53,5 euro. Dat is ongeveer 16 procent minder dan een jaar eerder. In juli 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 57 euro, bijna 11 procent lager dan in juli 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in augustus 13,6 procent goedkoper dan in augustus 2018. In juli lagen de prijzen 6,8 procent lager dan in juli 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus 5,1 procent lager dan een jaar eerder. In juli was de prijsdaling 4,5 procent.

In de meeste overige bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in augustus 2019 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen

Vergeleken met juli zijn de afzetprijzen van de industrie in augustus met 0,7 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt bleven gelijk, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt met 1,3 procent daalden.