Airbus Group breidt gebruik van 3DEXPERIENCE-platform uit

Airbus Group breidt na twee jaar intensief benchmarken het gebruik van Dassault Systèmes' 3DEXPERIENCE-platform uit. Het bedrijf integreert haar ontwerp-, simulatie- en productieprocessen met programma's voor additieve productie. Het bedrijf gaat met applicaties van de 'Co-Design to Target'-oplossing diverse tools, prototypes en onderdelen voor testvluchten en commerciële vliegtuigen produceren. Deze oplossing maakt het mogelijk conceptuele ontwerpen te optimaliseren en virtueel te valideren in elke fase van additieve productieprocessen. Dit biedt de mogelijkheid meer ontwerp- en productieopties te onderzoeken, waarmee ze kunnen voldoen aan alle eisen die worden gesteld aan het additief produceren van tools en onderdelen.

Additieve productie, ook wel 3D-printing genoemd, is een alternatief voor frezen, smelten, gieten en precisiesmeden. In de luchtvaartindustrie werd additieve productie al langer gebruikt voor creatieve ontwerpen en prototypes, maar de toepassing daarvan breidt zich steeds verder uit naar andere productieprocessen. Dassault Systèmes' 'Co-Design to Target'-oplossing vergroot de flexibiliteit van bedrijven bij het ontwerpen, produceren en testen van alle benodigde onderdelen. Hierdoor kunnen materiaalverliezen en kosten voor het produceren van complexe vliegtuigonderdelen worden verlaagd, zonder sterkte- of prestatieverlies.

airbus-a350x

Toenemend gebruik additieve productietechnieken

"Meerdere projecten binnen Airbus versnellen het gebruik van additieve technieken voor de fabricage van prototypes en productiecomponenten", zegt Robert Nardini, Senior Vice President Engineering Airframe bij Airbus. "Dat stelt ze namelijk in staat lichtere en goedkopere onderdelen te vervaardigen, die voldoen aan alle eisen op het gebied van technische prestaties, veiligheid en kosten. Airbus gebruikt daarbij al lange tijd simulatieapplicaties van Dassault Systèmes voor structurele analyses en het virtueel testen van onze vliegtuigen. Nu zijn wij nog beter in staat met ontwerpsimulaties in te spelen op de marktbehoeften in onze luchtvaartmarkt."

"Additieve productie creëert nieuwe kansen in verschillende toepassingsgebieden. Denk aan externe productie voor service en onderhoud, sneller prototypes van nieuwe concepten maken en het bedenken van ontwerpen die voorheen niet te produceren waren", zegt Dominique Florack, Senior Executive Vice President Research & Development van Dassault Systèmes. "Door deze samenwerkingsuitbreiding kan Airbus Group onze volledige nieuwe generatie functionaliteit voor product- en onderdelenontwerp in het 3DEXPERIENCE-platform benutten, om de luchtvaartindustrie verder te transformeren. Via het 3DEXPERIENCE-platform leveren wij complete oplossingen met alle engineeringvariabelen voor het additief produceren van onderdelen. Inclusief materiaalonderzoek, functionele specificatie, generatief ontwerpen, 3D-printoptimalisatie, productie en certificering."

Dossiers