China is grootste afzetmarkt voor industriële robots wereldwijd

china-vlag

Het aantal industriële robots dat is geïnstalleerd in Azië groeit in een hoog tempo. In vijf jaar tijd is het aantal operationele industriële robots met 70% gestegen tot 887.400 stuks. China is opnieuw de grootste afzetmarkt voor industriële robots wereldwijd.

Dit meldt de International Federation of Robotics (IFR) in zijn World Robotics Report 2016. Met name 2015 is het aantal industriële robots in Azië fors gegroeid. Het aantal nam in dit jaar toe met 19% en 160.600 units. China (43%), Zuid-Korea (24%) en Japan (22%) zijn de grootste afnemers van industriële robots binnen de Aziatische markt. 89% van alle industriële robots die worden verkocht in Azië en Australië worden geleverd aan deze drie landen. China is daarnaast ook de grootste afzetmarkt voor industriële robots wereldwijd.

China blijft de belangrijkste afzetmarkt

IFR verwacht dat China ook de komende jaren de belangrijkste afzetmarkt blijft in deze regio. In 2019 wordt bijna 40% van alle industriële robots die wereldwijd worden geïmplementeerd geleverd aan China. Ook in Zuid-Korea, Japan, Taiwan en andere Zuidoost-Aziatische landen blijft de groei doorzetten.

De maakindustrie blijft de grootste afnemer van industriële robots. In 2015 werden 149.500 nieuwe robots in gebruik genomen binnen deze sector, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 25%. De grote groei in de regio is echter vooral te danken aan de elektrotechnische industrie en de elektronica-industrie in Azië. De verkoopcijfers voor deze segmenten is in 2015 met 41% gestegen tot 56.200 units. Ter vergelijking: de auto-industrie nam in dit jaar 54.400 nieuwe industriële robots in gebruik. Het aantal geïnstalleerde robots nam in dit segment met 4% toe. Het aantal geleverde robots aan de elektrotechnische industrie en de elektronica-industrie is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld.

Zuid-Korea heeft grootste dichtheid van robots

Als we kijken naar de dichtheid van robots is Zuid-Korea leider met 531 robots per 10.000 werknemers, gevolgd door Singapore (398 units) en Japan (305 units). IFR merkt op dat deze landen allen in de top 10 staan van landen met de meest geavanceerde industrieën. Wereldwijd ligt de dichtheid van robots gemiddeld op 69 robots per 10.000 werknemers.

“China blijft een sterke markt voor de robotindustrie. Een deel van deze trend wordt aangedreven door het 2025 initiatief van de Chinese overheid om automatisering te ondersteunen. Het land wil een wereldwijde leider worden in automatisering”, zegt Joe Gemma, directeur van de IFR.

Dossiers